Polischefshärvan
Dåvarande rikspolischef Anders Thornberg och justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en presskonferens efter Linda Staaf-skandalen.

Thornberg misstänks för vållande till annans död för sin "utredning" av Löfving

Publicerad 15 maj 2024 kl 16.14

Inrikes. Tidigare rikspolischef Anders Thornberg misstänks för vållande till annans död i samband med hanteringen av Linda Staaf-skandalen 2022, som slutade med att Stockholms tidigare polismästare Mats Löfving tog sitt liv.

Dela artikeln

I slutet av april delgavs Thornberg misstanke om brott efter Mats Löfvings död, enligt Ekot i Sveriges Radio.

Åklagaren Lars Morand misstänker att det begicks brott i samband med att Anders Thornberg valde att hantera den uppmärksammade jävsskandalen inom polisen med att tillsätta en privat utredare som frikände Linda Staaf och Thornberg själv men pekade ut Mats Löfving som ensam ansvarig.

Utpekandet skedde under en kontroversiell presskonferens och Löfving tog kort därefter sitt liv.

Anders Thornberg, som efter händelsen utsågs till landshövding i Halland av regeringen, säger i ett pressmeddelande att han nekar till brott.

”Mats Löfvings död är en djupt tragisk händelse som har påverkat många under en lång tid. Det är bra att förundersökningen nu går mot sitt slut. Som ett led i förundersökningen förhördes jag tisdagen den 23 april och lämnade en utförlig berättelse", heter det i pressmeddelandet.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.