Polischefshärvan

Arbetsmiljöverket anmäler polisen för arbetsmiljöbrott mot Löfving

Publicerad 8 december 2023 kl 13.20

Inrikes. Arbetsmiljöverket åtalsanmäler Polismyndigheten för misstanke om brott mot arbetsmiljölagen i samband med polischefen Mats Löfvings död, skriver Svenska Dagbladet.

Dela artikeln

Avdelningen för särskilda utredningar, som utreder anmälningar mot poliser och ordningsvakter, kommer nu att hantera anmälan.

Den 22 februari presenterades rikspolischefens interna utredning om härvan kring Mats Löfving, där Löfving pekades ut som ensam ansvarig för cirkusen runt NOA:s dåvarande underrättelsechef Linda Staaf.

Linda Staaf och rikspolischefen Anders Thornberg klarade sig däremot utan anmärkning och fick bara beröm i den så kallade interna utredningen, som utfördes av en av Thornbergs kompisar.

Efter att utredningen presenterats på en av polisen anordnad presskonferens tog Mats Löfving livet av sig.

Flera personer inom polisen har sagt till Arbetsmiljöverket att rikspolischefen kände till att Löfving led av psykisk ohälsa och en förhöjd självmordsrisk, och att han även fråntagits sitt tjänstevapen på grund av detta.

Arbetsmiljöverkets utredning visade även att polisen brustit på flera punkter i arbetsmiljöarbetet, och nu anmäler alltså myndigheten även polisen – i praktiken rikspolischefen Anders Thornberg – för brott.

Inför anmälan har regeringen avsatt Thornberg och utsett tidigare riksåklagare Petra Lundh till ny rikspolischef.


Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Kolumn: Joakim Andersen. Sahra Wagenknecht höjer upprorsfanan mot PK-väldet och invandringen i sin nya bok.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Uppgift: 77 döda i israelisk attack mot matkö

"Massaker." Offren ska ha väntat på att ta emot förnödenheter.0 

Ekonominyheter

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur