Alexander Bengtsson.

Tidigare Expo-toppen talar ut om extremvänsterns koppling till S

Publicerad 15 juni 2022 kl 19.57

Media. Exakt24 har intervjuat Expos tidigare vice vd Alex Bengtsson – som nu berättar öppet om Metoo-anklagelserna, knarket och vänsterextremismen. Även vänsterextremisternas kopplingar till Socialdemokraterna tas upp.
– Jag har inte varit en trevlig människa, säger Bengtsson.

Dela artikeln

Alex Bengtsson var under många år en av de ledande företrädarna för vänsterextrema Expo. Han drev också Expos kampanjorganisation Tillsammansskapet.

Den antirasistiska karriären fick dock ett abrupt slut under Metoo-hösten 2017. Då rapporterade tidningen Flamman om att en rad kvinnor anklagade Bengtsson för bland annat våldtäkt, sexuella övergrepp och psykiska trakasserier. Beteendet skulle ha pågått i många år utan att vänsterextrema Expo ingrep.

I samband med att artikeln publicerades hoppade Alex Bengtsson av Tillsammansskapet – och hans fru blev lesbisk och lämnade honom.

Efter det har Bengtsson arbetat med att bli av med sitt missbruk. Anklagelserna från kvinnorna ledde inte till någon rättslig påföljd. Han uppger att han inte ens har förhörts av polisen.

I den nya intervjun med Exakt24:s Christian Peterson berättar Alex Bengtsson nu öppenhjärtigt om det inträffade och om Expos arbete.

– Jag har levt som en aktiv alkoholist och narkoman och inte varit en trevlig människa att ha att göra med, medger Bengtsson och understryker att detta även gällde under hans tid på Expo.

Han beskriver bland annat hur han år 2014 stod "asbakfull" i tv och klagade på "vit äcklig medelklass" och "white trash".

Bengtsson konstaterar i intervjun att en stor del av extremvänstern, eller den "autonoma vänstern" som han kallar den, finansieras av den socialdemokratiska rörelsen.

– Den autonoma vänstern i Sverige är väldigt lite oberoende. Den är i stort sett helt finansierad av ABF och olika typer av bildningsverksamheter. Den har väldigt lite självfinansiering.

Han uppger att han själv inte har någon synpunkt på den kopplingen.

– De får väl ha vilken koppling de vill själva. Jag är inte med där.

Alex Bengtsson berättar också om sin syn på utvecklingen inom SD. Bland annat kommenterar han SD-toppen Mattias Karlssons beslut att kalla Fria Tider för en "neofascistisk" tidning i samband med en intern partistrid år 2015.

– Det var en godispåse han slängde till Sveriges antirasister när han beskrev Fria Tider som neofascister, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.