Sparken i t-banan
27-årige Svetoslav Stoykov greps igår.

Tiggare gripen för spark mot kvinna i t-banan

Publicerad 18 december 2016 kl 10.55
Av Mattias Albinsson

Utrikes. En 27-årig man har gripits för attacken mot en kvinna i Berlins tunnelbana i oktober månad. Det skriver tyska public service-bolaget Deutsche Welle.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Berlin­polisens Twitter­konto greps mannen klockan halv fem på lördags­eftermiddagen på Berlins busscentral – Zentraler Omnibus­bahnhof.

27-åringen hade då precis kommit tillbaka till den tyska huvudstaden efter en resa till södra Frankrike. En passagerare kände igen honom och larmade polisen. 27-åringen satt fortfarande på bussen när han greps. Bulgariska Nova rapporterar att gripandet var odramatiskt.

Sedan övervaknings­filmen från attacken, där mannen och hans kumpaner syns tydligt på bild, släppts till media kunde förövarna ganska snart identifieras. Det handlar om en man från Bulgarien, identifierad som Svetoslav Stoykov, hans två bröder, samt en kamrat till dem.

Enligt uppgift i bulgarisk media är de fyra männen romer som är bosatta i kåkstaden Maksuda i Varna. I Sverige brukar denna folkgrupp vara mer känd som tiggare eller EU-migranter medan övriga Europa brukar benämna dem zigenare.

27-åringen är ökänd hos polisen i Bulgarien och bland annat dömd för stöld och rån. I torsdags utfärdade polisen i Tyskland en efterlysning av mannen, men befarade att han flytt hem till Bulgarien och gömde sig i någon av kåkstäderna där. Igår kunde han alltså gripas när han återvände till Berlin.

Händelsen natten mellan den 27 och 28 oktober då den 26-åriga kvinnan sparkas ned för trapporna till tunnelbane­­linjen U8 vid Hermannstraße i Berlin har fått stor internationell uppmärksamhet. Först rapporterades att kvinnan klarat sig undan med lindriga skador, men Deutsche Welle skriver nu att hon bröt armen i fallet.

På grund av männens mörka drag var det till en början många som misstänkte att förövarna var syriska flyktingar. Araber har vid flera tidigare tillfällen uppmärk­sammats i Tyskland för sin aggressivitet och benägenhet att begå våldsbrott och förgripa sig på tyska kvinnor.

Så snart det kom fram att förövarna var från Bulgarien fick händelsen enorm uppmärksamhet i det landet. TV-team skickades ut till de romska kåkstäderna i jakten på männen, deras anhöriga intervjuades, men utan att man fick tag på dem. Bulgarisk media är dessutom kritisk till att media i andra EU-länder ofta inte påpekar när förövare är romer och befarar att det får negativa konsekvenser för alla bulgarer.

Svetoslav Stoykov riskerar nu upp till 10 års fängelse för mordförsök. Polisen menar att han borde ha insett att kvinnan kunde ha omkommit av fallet ned för trapporna.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0