Attendos vd och koncernchef Henrik Borelius är bror till före detta handelsminister Maria Borelius (M).

Tjänar hundratals miljoner på invandringen – skattefritt

Publicerad 15 augusti 2014 kl 11.25

Du betalar. Det till den svenska regeringen närstående välfärdsbolaget Attendo tjänar hundratals miljoner kronor på den rekordstora invandringen av asylsökare från tredje världen. Samtidigt betalar bolaget noll kronor i skatt, avslöjar Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i slutet av 2011 som dotterbolaget Attendo Individ och familj AB började slå sig in i den växande och allt mer lukrativa asylindustrin. Idag driver de 20 asylboenden för Migrationsverkets räkning.

De senaste åren har företaget gjort en vinst på 199 miljoner på de svenska skattebetalarnas bekostnad – utan att betala ett öre i skatt för egen räkning. Via ett avancerat skatteupplägg lämnas nämligen vinsten vidare som "koncernbidrag" till moderbolaget Attendo Sverige AB som ägs av en riskkapitalfond i skatteparadiset Jersey. I moderbolaget kan koncernbolaget kvittas mot räntor på lån så att det inte räknas som vinst.

– Man förvärvar dotterbolag genom en lånestruktur där man kvittar räntorna på banklån och ägarlån mot koncernbidragen. På så sätt blir vinsten noll, säger Börje Noring, skatterevisor på Skatteverket, till Aftonbladet.

I sin årsredovisning noterar Attendo Individ och familj AB enligt tidningen att tillströmningen av nya asylsökare, tack vare kriget i Syrien, kommer att vara fortsatt god framöver.


USA-kravallerna
Sveriges nya adel

Hovrätten friar: Orimligt kräva att invandrare ska följa svensk lag. Kan man inte svenska så kan man ju inte läsa lagar, resonerar domstolen.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.