Efter våldtäkten i Akerselva försågs kvinnan med handbojor och skickades till en psykiatrisk klinik. Först senare upprättades en anmälan.

Tog sitt liv efter brutal gruppvåldtäkt

Publicerad 20 maj 2014 kl 14.27

Utrikes. En norsk kvinna blev överfallen och brutalt våldtagen av två afrikanska män. Men polisen trodde inte på hennes berättelse, och kvinnan tog sitt liv. Först långt efter självmordet får afrikanerna nu sina straff.

Gilla artikeln på Facebook

Det är norska Aftenposten som har rullat upp historien om den 33-åriga kvinnan som våldtogs i stadsdelen Akerselva i Oslo natten till den 26 juni förra året.

De två männen, som kommer från Nigeria, drog ned henne på marken, slet av henne kläderna och våldtog henne medan de höll ett hårt grepp om hennes hals. Efter att våldtäkten var över lät de henne ligga kvar på marken, sade "förlåt" och gick därifrån.

Försattes med handbojor

På akutmottagningen kunde kvinnan ge en detaljerad beskrivning av vad som hänt, och DNA-spår efter gärningsmännen säkrades. Trots det bedömdes kvinnans berättelse inte som trovärdig, och vakter tillkallades som försåg henne med handbojor på grund av att hon var utåtagerande.

Utan att någon polisanmälan upprättats lades 33-åringen in på en psykiatrisk avdelning. Hon hade bara två dagar före våldtäkten blivit utskriven från en annan psykiatrisk akutmottagning, där hon suttit efter att ha bitit en polisman ett par veckor tidigare.

Först i början av juli fick kvinnan hjälp med att anmäla våldtäkten, och de två nigerianska tvåbarnsfädrerna, 20 respektive 31 år gamla, togs in för förhör. De nekade först till att haft någon kontakt med kvinnan, men när de konfronterades med polisens DNA-bevis ändrade de sin historia och påstod istället att de haft frivillig sex med henne.

Begick självmord

Under rättegången erkände de två afrikanerna slutligen våldtäkten, och i tisdags dömdes de till fyra års och tre månaders fängelse vardera. Den ene hade redan innan domen fått beslut om att han skulle utvisas i landet.

Våldtäktsoffret levde dock inte tillräckligt länge för att se gärningsmännen dömas. Efter våldtäkten diagnosticerades den 33-åriga kvinnan med panikångest och självmordsrisken bedömdes som hög. I slutet av december, drygt ett halvår efter händelsen, tog hon sitt liv.

Domaren riktade hård kritik mot polisens agerande och konstaterar bland annat att man inte kan låta bli att utreda en våldtäkt bara för att anmälaren framstår som psykiskt instabil.

Vice polismästare Gro Smogeli säger till Aftenposten att hon hoppas att polisens agerande inte styrdes av kvinnans psykiska tillstånd.

– Jag kan bara beklaga det som skett och garantera att vi tar kritiken från domaren på största allvar. Samtidigt måste man ha i åtanke att det rör sig om en enskild händelse och jag känner mig trygg i att det inte är på det här viset som vi varken ska eller kommer att möta de som anmäler en våldtäkt, säger Gro Smogeli till Aftenposten.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Kontrollant sparkad från flygplats – för det här

Trakasserar resenären – fångas på film.. Nu avskedas hon från Greater Rochesters flygplats i New York.0 

Epsteins obduktion visar tecken på strypning

Fallet avskrivs inte som självmord.. Pedofilen hade skadat tungbenet – vilket är typiskt för strypning genom yttre våld.0 

16-åringen nu på väg över Atlanten. "Hälsade ett stort pressuppbåd med ett snett leende."0 

Sidor

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0