Tre lastbilar med sjukvårdsmateriel till Skåne

Publicerad 23 mars 2020 kl 17.01

Inrikes. Region Skåne har nu fått sjukvårdsmateriel motsvarande tre lastbilar för att hantera coronasmittan, uppger regionen. Än så länge är läget relativt lugnt i länet.

Gilla artikeln på Facebook

Bristen på sjukvårdsmateriel och skyddsutrustning fortsätter vara omfattande i Sverige i spåren av coronaviruset. Men efter en begäran till Socialstyrelsen har nu Region Skåne i helgen fått en stor försändelse skyddsutrustning och medicinsk teknisk utrustning, däribland respiratorer.

Utrusningen motsvarar tre lastbilar som anlänt till regionens centrala beredskapslager. Därifrån ska det distribueras till resten av Skåne.

"Det är viktigt att utrusningen fördelas efter behov och därför hjälps de skånska sjukhusen åt så att det material som finns hamnar där behovet i är som störst. Inför helgen signalerade Skånes universitetssjukhus, Sus, att man han hade akut brist på skyddsutrustning och då ryckte Helsingborg ut och delade med sig av det man kunde avvara", skriver Region Skåne på sin hemsida på måndagen.

– Efter att ha inventerat vårt material såg vi att vi kunde omfördela en del till Sus. Så jag lastade bilen full och körde ner det till Lund i fredags. Det var bland annat visir, munskydd och skyddsrockar, säger Håkan Kerrén, chef för akutverksamheten på Helsingborgs lasarett.

Även skåningarna har nu fått ett självskattningstest för covid-19 på nätet, för att se om man behöver kontakta vården om man tror sig ha corona. På några dagar har 20.000 personer tagit testet.

Hittills finns det 231 konstaterade coronafall i Skåne. Totalt har 3.120 personer provtagits och just nu vårdas tio coronapatienter på sjukhus, varav tre i intensivvård. Två personer har avlidit.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0