Nya fall av gonorré i Sverige 1992-2018

Trepunktstestning ska stoppa multiresistent gonorré

Publicerad 27 november 2019 kl 10.51

Hälsa. En ny handlingsplan från EU slår fast att könssjukdomen gonorré bör bekämpas genom trepunktstestning av homosexuella. Graden av multirestens mot antibiotika hos gonorréstammarna i Europa är ännu inte alarmerande men hotet om att icke behandlingsbara bakteriestammar ska uppstå består.

Gilla artikeln på Facebook

Redan 2012 kom EU med en handlingsplan för att bekämpa multiresistent gonorrè. Den har nu kommit ut i en ny version. I den nya handlingsplanen står att det är viktigt att fokusera på riskgrupper, testa partners till de smittade, att uppmuntra till kondomanvändning och att testa sexuellt aktiva homosexuella män i både anal, svalg och urinrör.

Det rapporteras även att det första fallet av ”extensivt antiobiotikaresistent” (XDR) gonorré inom EU påträffades under 2016 i Storbritannien. Med ”XDR” menas att bakteriestammen är resistent mot minst fem olika antiotikum inom två olika klasser. 2018 påträffades en ännu värre XDR-gonorrébakteriestam i Storbritannien. Rapporten slår fast att resistansgraden hos de påträffade gonorrébakterierna inte ökat i någon större omfattning de senaste åren men att hotet om gonorré som inte går att behandla med antibiotika består.

Danderyds sjukhus har tidigare definierat fem olika riskgrupper när det gäller gonorré: sprutnarkomaner, sexuellt aktiva homosexuella män, människor som har haft sex utomlands, människor som haft sex med prostituerade samt människor med en allmänt promiskuös livsstil.

I Sverige har gonorréfallen ökat kraftigt de senaste tio åren med ungefär en tredubbling av antalet nyupptäckta fall. Folkhälsomyndigheten menar att det främst är "män som har sex med män" som driver utvecklingen och skriver i sin årsrapport för 2018 att det faktum att ”gonorré ökar främst bland män som har sex med män kombinerat med en samtidig ökning av syfilis, LGV samt klamydia i gruppen, talar för ett ökat sexuellt riskbeteende i denna grupp.”

I Sverige var det under 2018 något färre av de nysmittade som fick resistenta varianter av gonorrébakterien. Resistansen mot det traditionella antibiotikumet ciprofloxacin var fortsatt hög med 57 procent av de undersökta bakteriestammarna resistenta. Resistensen mot azitromycin var på 5 procent och resistansen mot cefixim var på en procent, vilket i båda fallen innebär en minskning.

Redan i sin årsrapport för 2017 varnade Folkhälsomyndigheten för riskbeteendet hos "män som har sex med män" när det gäller gonorré. Myndigheten föreslog då att bögar borde erbjudas gratis testning mot sexuellt överförbara sjukdomar:

”En ökad testningsfrekvens för sexuellt överförbara sjukdomar behövs bland män och hälso- och sjukvården behöver uppmärksamma och vara frikostig med erbjudanden om testning och rådgivning.”

Folkhälsomyndigheten använder förkortningen ”MSM”, ”män som har sex med män”, eftersom vissa som har homosexuellt sex inte betraktar sig som homosexuella rent emotionellt.


Egentligen är de intoleranta personer som spelar toleranta. Svenskar måste våga stå upp mot "galenskapen" och rasistanklagelserna, enligt tv-profilen.0 Plus

Slipper utvisning Kvinnliga polisen klarade sig precis – tack vare sin sköld.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Mer från Hälsa

Världsaidsdagen firas idag – så här är läget

Fler lever egentligen med sjukdomen än någonsin tidigare,. Homosexiella är 22 gånger mer drabbade – aboriginer är en annan synnerligen utsatt grupp.0 Plus

Så slipper du gå upp i vikt när du blir äldre

Svensk studie förklarar tidigare okända sambandet.. Enligt forskarna är lösningen enkel för den som vill slippa drabbas av ökad vikt med åren.0 Plus

Cancer nu ledande dödsorsak i rika länder

Tar livet av flest medelålders personer.. Men i övriga världen dör fortfarande flest i hjärt-kärlsjukdomar.0 

Sidor

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0