Nya fall av gonorré i Sverige 1992-2018

Trepunktstestning ska stoppa multiresistent gonorré

Publicerad 27 november 2019 kl 10.51

Hälsa. En ny handlingsplan från EU slår fast att könssjukdomen gonorré bör bekämpas genom trepunktstestning av homosexuella. Graden av multirestens mot antibiotika hos gonorréstammarna i Europa är ännu inte alarmerande men hotet om att icke behandlingsbara bakteriestammar ska uppstå består.

Gilla artikeln på Facebook

Redan 2012 kom EU med en handlingsplan för att bekämpa multiresistent gonorrè. Den har nu kommit ut i en ny version. I den nya handlingsplanen står att det är viktigt att fokusera på riskgrupper, testa partners till de smittade, att uppmuntra till kondomanvändning och att testa sexuellt aktiva homosexuella män i både anal, svalg och urinrör.

Det rapporteras även att det första fallet av ”extensivt antiobiotikaresistent” (XDR) gonorré inom EU påträffades under 2016 i Storbritannien. Med ”XDR” menas att bakteriestammen är resistent mot minst fem olika antiotikum inom två olika klasser. 2018 påträffades en ännu värre XDR-gonorrébakteriestam i Storbritannien. Rapporten slår fast att resistansgraden hos de påträffade gonorrébakterierna inte ökat i någon större omfattning de senaste åren men att hotet om gonorré som inte går att behandla med antibiotika består.

Danderyds sjukhus har tidigare definierat fem olika riskgrupper när det gäller gonorré: sprutnarkomaner, sexuellt aktiva homosexuella män, människor som har haft sex utomlands, människor som haft sex med prostituerade samt människor med en allmänt promiskuös livsstil.

I Sverige har gonorréfallen ökat kraftigt de senaste tio åren med ungefär en tredubbling av antalet nyupptäckta fall. Folkhälsomyndigheten menar att det främst är "män som har sex med män" som driver utvecklingen och skriver i sin årsrapport för 2018 att det faktum att ”gonorré ökar främst bland män som har sex med män kombinerat med en samtidig ökning av syfilis, LGV samt klamydia i gruppen, talar för ett ökat sexuellt riskbeteende i denna grupp.”

I Sverige var det under 2018 något färre av de nysmittade som fick resistenta varianter av gonorrébakterien. Resistansen mot det traditionella antibiotikumet ciprofloxacin var fortsatt hög med 57 procent av de undersökta bakteriestammarna resistenta. Resistensen mot azitromycin var på 5 procent och resistansen mot cefixim var på en procent, vilket i båda fallen innebär en minskning.

Redan i sin årsrapport för 2017 varnade Folkhälsomyndigheten för riskbeteendet hos "män som har sex med män" när det gäller gonorré. Myndigheten föreslog då att bögar borde erbjudas gratis testning mot sexuellt överförbara sjukdomar:

”En ökad testningsfrekvens för sexuellt överförbara sjukdomar behövs bland män och hälso- och sjukvården behöver uppmärksamma och vara frikostig med erbjudanden om testning och rådgivning.”

Folkhälsomyndigheten använder förkortningen ”MSM”, ”män som har sex med män”, eftersom vissa som har homosexuellt sex inte betraktar sig som homosexuella rent emotionellt.


Brittiske författaren Douglas Murray om vår tids stora katastrof. "När de flesta som lever idag når slutet av sitt liv kommer Europa inte längre vara Europa."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringen: Inga hälsokontroller vid flygplatser

Oron i världen ökar. Men Löfvenregeringen ser risken för smittspridning i Sverige som "mycket låg".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Kolumn. Sverige påminner om Gorbatjovs Sovjet, enligt Jan Tullberg.0 

Mer från Hälsa

Vasaloppsåkare har superhälsa

Skiljer sig tydligt från resten av befolkningen.. Ju snabbare de åker desto lägre är risken för att få högt blodtryck.0 

Världsaidsdagen firas idag – så här är läget

Fler lever egentligen med sjukdomen än någonsin tidigare,. Homosexiella är 22 gånger mer drabbade – aboriginer är en annan synnerligen utsatt grupp.0 Plus

Vetenskap

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Forskare varnar: WHO underskattar faran med viruset. Coronaviruset tydligt mer smittsamt än WHO räknar med.0 

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0