Trio begick brott mot tio kvinnor i 90-årsåldern

Publicerad 24 januari 2021 kl 08.12

Inrikes. De två romska bröderna förekommer tillsammans under mer än 100 avsnitt i belastningsregistret. Nu döms de igen, tillsammans med den ene broderns flickvän, för bedrägeribrott mot tio kvinnor i 90-årsåldern.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen i västra Sverige har ertappat tre personer som systematiskt lurat av äldre kvinnor deras bankkort och koder. I ett par fall togs pengar ut på korten. Nu döms trion för flera bedrägeribrott.

Det rör sig om två bröder från den romska släkten Lakatos och den ene broderns flickvän. En av bröderna, som är i 30-årsåldern och bosatt i Skåne, anses ha varit den som initierade händelseförloppet genom att ringa upp äldre kvinnor i främst Västsverige, samtliga i 80-90-årsåldern.

Mannen uppgav att han ringde från banken och att det nu var dags att byta ut kortet. Hans medbrottslingar, en kvinna och en man i 20-årsåldern som också är bosatta i Skåne, dök därefter snabbt upp hemma hos brottsoffren och fick dem att lämna över bankkort samt koden till kortet.

I två fall försvann tusentals kronor från kontona.

Trion greps av polisen i Göteborgstrakten den 14 oktober och har suttit häktad sedan dess. Brotten har utretts av bedrägerisektionen i region Väst.

Alla tre döms nu i Göteborgs tingsrätt som sammanfattar gärningarna som "omfattande och allvarlig brottslighet". De två yngre döms för ett fall av grovt bedrägeri och åtta försök till grovt bedrägeri. Den yngre mannen döms till ett och ett halvt års fängelse medan kvinnan döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Den äldste i trion döms för samma brott som de två övriga samt ytterligare ett fall av grovt bedrägeri.

De tre ska också solidariskt betala skadestånd på 11.500 kronor. Den äldste av de dömda dessutom ytterligare 20.000 kronor.

– Det här är ett typiskt fall på hur kortbedrägerier kan gå till och varför alla ska vara försiktiga och aldrig lämna ut värdehandlingar till någon som ringer på dörren, säger Anna-Karin Kjellgren, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i polisregion Väst.

Polisens brottsförebyggare ser ett vanligt mönster i att bedragare ringer upp äldre personer som inte vet att banker aldrig begär uppgifter eller gör hembesök för att byta ut bankkort.

– Bedragarna är väldigt förslagna och kan ha olika förklaringar till varför de vill komma över bankkorten. Det är svårt att värja sig. Man ska aldrig identifiera sig med bank-id eller bankdosa för någon som ringer upp på det sättet, säger Anna-Karin Kjellgren.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0