INLÅST: Svenskarna kan snart bli EU:s mest fängslade befolkning.

Trots låga straffen – Sverige har snart flest fängslade i EU

Publicerad 13 januari 2024 kl 13.17

Inrikes. I dag sitter 6.000 personer i svenska fängelser, men nya regler mot bland annat villkorlig frigivning väntas dra upp den siffran till 35.000. Det skulle göra "svenskarna" till det mest inlåsta folket i EU, rapporterar Ekot.

Dela artikeln

– Vi är mitt i kanske den största förändringen i modern tid för Kriminalvården, säger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren i Ekots lördagsintervju.

Enligt Holmgren är det Tidöavtalets fel att antalet fängslade skenar, men det finns enligt Fria Tiders uppgifter även statistik som visar att den generösa invandringspolitiken skulle kunna ha något med saken att göra.

Det går visserligen inte att veta exakt hur många invandrare som sitter i fängelserna, eftersom riksdagen har förbjudit förandet av statistik om utländsk bakgrund just när det gäller Kriminalvården.

Däremot rapporterade Kriminalvården redan 2010 att närmare 30 procent av de intagna var utländska medborgare, trots att andelen invandrare som var utländska medborgare i befolkningen då bara var 7 procent.

Det skulle betyda att närmare hundra procent av de intagna har utländsk bakgrund idag, eftersom en majoritet av invandrarna hade svenskt medborgarskap 2010 och de bidrags­invandrare som Sverige har tagit emot blir mer och mer kriminella för varje generation.

Andra generationens invandrare är exempelvis fem gånger mer kriminella än svenskar och hela dubbelt så kriminella som sina föräldrar, enligt Brå.

Kriminalvårdens kostnad börjar också växa till en besvärande stor andel av BNP, från 16 miljarder till runt 40 miljarder kronor per år.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.