Asylvåldtäkten i Åkersberga
Miljöpartisten Gunilla Bergström, 63, försökte stoppa utvisningen av barnvåldtäktsmannen.

Trots MP-kvinnans protest: Syrier som våldtog 12-årig flicka på asylboende UTVISAS

  • En syrisk man våldtog en 12-årig flicka på ett asylboende i Åkersberga förra månaden
  • Syriern greps och har nu dömts till fängelse och utvisning för våldtäkt mot barn
  • 63-åriga nämndemannen Gunilla Bergström (MP) försökte emellertid förgäves stoppa utvisningen
Publicerad 18 september 2020 kl 19.39

Politik. En 19-årig syrisk man döms till fängelse och utvisning för den uppmärksammade våldtäkten mot en 12-årig flicka på ett asylboende i Åkersberga förra månaden. Men domstolen var oenig, och en nämndeman från Miljöpartiet vill att våldtäktsmannen ska få stanna i Sverige.
"Gärningen är att bedöma som mindre grov", anser 63-åriga miljöpartisten Gunilla Bergström.

Gilla artikeln på Facebook

Det är torsdagen den 6 augusti i år som polisen får in ett larm om att en 12-årig flicka våldtagits på ett asylboende i Åkersberga. Enligt initiala uppgifter har flickan och en kompis till henne lurats till boendet av två män, en syrier och en afghan, som bor på asylboendet.

Afghanen tar med sig den 12-åriga flickans kompis ut från boendet, och när syriern lämnats ensam i ett rum med 12-åringen passar han på att våldta henne.

"Han tog av henne kläderna och han lyssnade inte på henne när hon sa att hon ville vänta eftersom hon bara var 12 år gammal", står att läsa i domen som Fria Tider tagit del av. Texten fortsätter: "Han hade vaginalt samlag med henne. Han höll fast henne genom att hålla händerna mot hennes nyckelben. Det gjorde ont där. Under tiden samlaget pågick gjorde det ont också. Hon sa åt honom att sluta. Hennes hår blev rufsigt och hennes smink utsmetat."

Natten till 7 augusti grips den syriske våldtäktsmannen av polisen. Han anhålls och häktas senare för våldtäkten mot den 12-åriga flickan.

Nu har domen mot mannen avkunnats av Attunda tingsrätt: 1 år och 2 månaders fängelse för våldtäkt mot barn samt tio års utvisning.

Oenig domstol
Men domstolen är oenig. Nämndemannen Gunilla Bergström, som företräder Miljöpartiet i Attunda tingsrätt, anser nämligen att 19-åringen borde frias från våldtäktsanklagelsen. Istället ska han dömas till ett års fängelse för sexuellt utnyttjande av barn och slippa utvisning, anser hon.

"Gärningen är att bedöma som mindre grov mot bakgrund av omständigheterna i målet", skriver den miljöpartistiska politikern i en så kallad skiljaktig mening. "Påföljden ska bestämmas till fängelse ett år och utvisningsyrkandet ska ogillas", fortsätter hon sin skriftliga motivering.

Rådmannen och de övriga två nämndemännen anser dock att syriern ska dömas till fängelse för våldtäkt mot barn och därefter utvisas från Sverige. Eftersom de är tre mot en blir därmed den miljöpartistiska kvinnan nedröstad.

"Våldtäkt är en typ av brott som innebär en svår integritetskränkning för målsäganden. Han är även tidigare dömd för brott", menar de i sin dom och konstaterar att: "Det krävs inte synnerliga skäl för utvisning".

Fria Tider har flera gånger sökt Gunilla Bergström för att låta henne berätta om varför hon vill att den flerfaldigt brottsdömde våldtäktsmannen ska få stanna i Sverige, men hon har inte gått att få tag på.

Tidigare dömd
Den 19-årige syriern kom till Sverige via Libanon 2018 tillsammans med sin mamma, pappa och fem syskon. I Sverige beviljades familjen så kallad alternativ skyddsstatusförklaring och fick permanent uppehållstillstånd. De har därmed inte flyktingstatus.

Den unge araben dömdes så sent som i maj i år för rån och misshandel. Tillsammans med två andra syriska män i Åkersberga knivrånade 19-åringen förra sommaren flera svenska tonårspojkar i Åkersberga på bland annat högtalare, väskor, klocka och mobiltelefon. Domstolen nöjde sig den gången med att döma den kriminelle araben till villkorlig dom och samhällstjänst. Den domen har överklagats.

Även den afghanske mannen, som var med på asylboendet vid våldtäkten mot den 12-åriga flickan, är dömd för brott. Han dömdes för två veckor sedan för sexuellt ofredande efter att han bland annat hållt fast och tafsat en 13-årig flicka på brösten i Åkersberga centrum.

Impopulära boenden
Efter våldtäkten mot den 12-åriga flickan på asylboendet skärptes bevakningen av asylboendena i Österåkers kommun, som Åkersberga tillhör. Anledningen är att det finns ett utbrett folkligt missnöje med och motstånd mot boendena med tanke på den otrygghet och det våld invandrarna som bor där ger upphov till i kommunen.

I en artikel som Nyhetsbyrån publicerat berättar flera boende i Österåker om sina upplevelser.

– Det är ganska uppenbart för de flesta här i kommunen att flyktingboendet skapar väldigt mycket oro, berättar en man.

I februari 2018 brann två bostadsbaracker i Åkersberga som var tänkta att användas som asylboenden. Innan bränderna hade kommunen tagit emot hot med uppmaningar om att stoppa bygget av asylboendet.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.