Trump anklagas ha pressat Ukraina – slår tillbaka: "Fake news"

Publicerad 21 september 2019 kl 19.37

Utrikes. USA:s president Donald Trump anklagas nu för att ha försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Men Trump menar att det är en påhittad "fake news"-historia.

Gilla artikeln på Facebook

I maj i år ville New Yorks tidigare borgmästare och Donald Trumps advokat Rudy Giuliani se en utredning av Joe Bidens påstådda intressekonflikter i Ukraina. Bakgrunden var en artikel i New York Times, där det sades att Biden, under sin tid som vicepresident under Barack Obama, ska ha pressat Ukraina att sparka sin riksåklagare.

Saken var den att Joe Bidens son, Hunter, tjänstgjorde i styrelsen för ett energibolag som åklagaren utredde innan han avskedades.

Men nu anklagas Trump och Giuliani för att försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelensky att utreda misstankarna mot Bidens son, uppger The Wall Street Journal. Uppgifterna kommer från en anonym "visselblåsare".

Trump menar dock att anklagelserna bara är ännu ett desperat försök från media och Demokraterna att hetsa mot honom.

– Fake news-media och deras partner, det demokratiska partiet, vill hålla sig så långt borta från Joe Bidens krav om att den ukrainska regeringen skulle sparka en åklagare som utredde hans son, annars får de inte lika mycket pengar, skriver han på Twitter.

– Därför hittar de på en historia om mig och den helt lugna och rutinmässiga konversation som jag hade med Ukrainas nya president. Inget sades på något som helst felaktigt sätt. Men Bidens krav, å andra sidan, var en fullständig och total katastrof. Fake news-media vet detta men vill inte rapportera, fortsätter han.

Trump motståndare vill nu att hela konversationen med Zelensky offentliggörs.


Nyheter från förstasidan

Netanyahu ger upp försök bilda regering

Sonderingsuppdraget går vidare till rivalen Benny Gantz. Andra gången premiärministern misslyckats med förhandlingarna.0 

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0