Trumps muslimstopp
Donald Trump.

Trump: Demokraterna är "Venezuela på steroider"

Publicerad 27 juli 2020 kl 09.58

Utrikes. USA:s president Donald Trump anklagar i inlägg på Twitter Demokraterna för att vara "Venezuela på steroider". Bakgrunden är att vänsteroppositionen försöker riva upp det intreseförbud, som främst riktats mot muslimska länder, som Trump införde 2017.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i januari 2017, kort efter att han tillträtt som president, som Donald Trump skrev under den exekutiva ordern nummer 13769 – även känd som ett "muslimförbud". I praktiken innebar ordern att nästintill alla inresor och all invandring från de sju muslimska länderna Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen stoppades.

– Vi kommer införa nya kontroll­åtgärder för att hålla radikala islamistiska terrorister borta från USA. Vi vill inte ha dem här! förklarade Trump vid en pressträff då, för tre och ett halvt år sedan.

– Vi vill säkerställa att vi inte släpper in samma hot i landet som våra soldater slåss mot i utlandet. Vi vill bara släppa in dem i landet som stöder landet och älskar vårt folk, fortsatte han.

Sedan dess har den exekutiva ordern modifierats upprepade gånger. Fler länder, Nordkorea, Kirgizistan, Myanmar, Venezuela, Eritrea, Sudan, Nigeria och Tanzania har lagts till på listan. Flera av de länderna är inte muslimska länder.

Samtidigt har den exekutiva ordern utmanats av demokratiskt kontrollerade domstolar, som menar att det är icke-konstitutionellt att försöka stoppa muslimer från att resa in i landet. Högsta domstolen har emellertid, med minsta möjliga marginal, godkänt inreseförbudet och påpekar att det inte utryckligen syftar till att stoppa just muslimer.

Men Demokraterna har inte gett upp. Kampen mot Trumps exekutiva order fortsätter. Under den pågående coronapandemin har de lagt fram ett lagförslag som syftar till att upphäva inreseförbudet samt införa ny lagstiftning som försvårar för framtida presidenter att införa liknande inreseförbud.

I onsdags godkändes den nya lagen av Representanthuset, som domineras av Demokraterna, med röstsiffrorna 233 mot 183. Lagen väntas emellertid stoppas av Senaten, som istället kontrolleras av Republikanerna. Därmed kommer inreseförbudet fortsätta att gälla.

Trump är hur som helst väldigt upprörd över att oppositionen fortsätter att motarbeta hans exekutiva order från 2017. Han menar att hans inreseförbud "framgångsrikt håller mycket dåliga och farliga människor borta vårt fantastiska land", twittrar han. Han anklagar dessutom Demokraterna för att ha blivit "stenhårt vänster - Venezuela på steroider".


Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ny studie om mirakeldieten. Överviktiga medelålders kvinnor fick äta obegränsat – rasade i vikt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.