Donald Trumps omdebatterade tweet: Till vänster det ursprungliga meddelandet, till höger samma bild efter att den sexuddiga stjärnan ersatts med en cirkel.

Trump pudlar efter anklagelser om antisemitism

Publicerad 4 juli 2016 kl 13.25

Analys. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump raderade i lördags ett meddelande på Twitter efter att han anklagats för att sprida antisemitiska fördomar. Men kanske avslöjar den till synes obetydliga kontroversen en djupare spricka mellan Donald Trump och många amerikanska judar.

Gilla artikeln på Facebook

Trumps tweet innehöll en bild av Hillary Clinton mot en bakgrund av dollarsedlar, med texten ”Most Corrupt Candidate Ever” infälld i en sexuddig stjärna. Omedelbart efter att meddelandet publicerats spreds anklagelser om att stjärnan i bilden var en davidsstjärna och anspelade på att Clinton skulle ha låtit sig köpas av judiska bidragsgivare som donerat pengar till hennes kampanj.

Tweeten raderades strax efter att den postats, uppger New York Times. Trump twittrade därefter ut en ny version av bilden där den sexuddiga stjärnan ersatts med en cirkel.

Händelsen har resulterat i ett mediedrev mot Trump i ett flertal tunga amerikanska tidningar och tv-kanaler. Trump har bestämt tillbakavisat anklagelserna om antisemitism genom sitt twitterkonto:

"Ohederlig massmedia gör sitt allra bästa för att framställa en stjärna i en tweet som en davidsstjärna till skillnad från en sheriff-stjärna eller en vanlig stjärna!"

Pro-israeliska och judiska lobbyorganisationer pekas ofta ut som en viktig faktor i amerikansk politik, medan Donald Trumps kampanj anses ha varit motarbetad av samma organisationer. Enligt en analys publicerad i Times of Israel ska "det judiska etablissemanget" tidigt ha bestämt sig för att motarbeta fastighets­mogulens kandidatur inom det republikanska partiet.

Hur stort det judiska inflytandet i USA är råder det delade meningar om. Ett omfattande faktiskt inflytande kunde emellertid dokumenteras av statsvetarna John Mearsheimer och Stephen Walt i en studie publicerad 2007, samt i den nederländska dokumentärfilmen ”The Israel Lobby”.

Enligt en svensk statsvetare verksam i USA, professor Claes G. Ryn, är det israeliska inflytandet så starkt att det kan beskrivas som en ”permanent regering” som fortsätter att dominera amerikansk politik oavsett vilket parti som formellt sitter vid makten.

Kanske blev Trumps relation med Israellobbyn som mest kylig efter att han i ett tal inför organisationen Republican Jewish Coalition klargjort att han inte var intresserad av deras pengar.

– Ni kommer inte att stödja mig eftersom jag inte vill ha era pengar, sade Trump då, enligt Times of Israel.

Något annat som skadat Trumps relationer med Israellobbyn är att han använder sig av sloganen ”America First” för att beskriva hur amerikansk utrikespolitik bör utformas. Sloganen är, enligt den judiska intresseorganisationen ADL, ett uttryck för antisemitism då den tidigare använts av den så kallade America First-rörelsen, som på 1940-talet kämpade för att hålla USA utanför andra världskriget.

"Vem bryr sig om Ivanka Trump är judinna?" frågade sig israeliska Haaretz redan i början av juni, med hänvisning till Trumps fru. "Flera av världens största antisemiter har haft judar som de älskade", fortsatte den israeliska vänstertidningen.

Trump har emellertid även gjort ansträngningar för att vinna Israellobbyns gunst. När han i mars i år talade inför den inflytelserika pro-israeliska lobbyorganisationen AIPAC rapporterade Daily Mail att han bland annat sade följande:

– Jag älskar människorna i det här rummet. Jag älskar Israel. Jag har varit för Israel så länge. Jag har fått några av mina främsta utmärkelser av Israel.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.