Trump: Tror jag vet vem som låg bakom 9/11

Publicerad 18 juni 2019 kl 00.32

Utrikes. Det var helt fel av USA att gå in i Mellanöstern efter attackerna mot World Trade Center 2001. Det säger Donald Trump i en intervju med ABC News George Stephanopoulos. Han tror sig också veta vem som låg bakom 11 september.

Gilla artikeln på Facebook

Inför presidentvalet 2016 upprepade Donald Trump att USA aldrig skulle ha startat krig i Mellanöstern. 

Detsamma säger nu Trump i en intervju med ABC, även om han själv bombade Syrien efter en påstådd gasattack i april 2018.

Än så länge har han dock varit relativt lugn jämfört med tidigare presidenter, om man bortser från sådant som hans omstridda eftergifter till Israel, hoten mot Venezuela, hans krigshök till säkerhetsrådgivare John Bolton och om han inte startar krig med Iran.

– Du vet, när jag blev vald, trodde alla att vi skulle vara i krig den följande dagen. Så blev det inte. Och vårt land är nu mer respekterat än det har varit på många, många årtionden. Jag har byggt upp militären igen. Vår militär var helt utarmad under president Bush. Det var ett hemskt beslut att gå in i Mellanöstern. Fruktansvärt, hemskt. Jag tror det var det värsta beslutet i vårt lands historia. Mellanöstern är som kvicksand, säger han i intervjun med George Stephanopoulos.

– Och förresten var det inte Irak som tog ner World Trade Center. Det var inte Irak. Det var andra människor. Och jag tror jag vet vilka de andra var. Du kanske också vet. Men, det var ett hemskt beslut.

Enligt Donald Trump har krigen kostat amerikanska skattebetalare åtta biljoner dollar. När man i USA har velat bygga en vägar, skolor och annat, har andra velat ha landets pengar, påpekar presidenten.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0