Trump väntas bli friad

Publicerad 1 februari 2020 kl 10.26

Utrikes. Den amerikanska senaten har sagt nej till Demokraternas krav att kalla vittnen till riksrättsprocessen mot Donald Trump. Han väntas därmed frias.

Gilla artikeln på Facebook

Precis som väntat ser det nu ut som att Donald Trump kommer frias i riksrättsprocessen, som Demokraterna dragit igång.

Under fredagen röstade senaten ned en motion om att kalla vittnen till processen. Demokraterna förlorade med 49 mot 51 röster.

Därmed kommer Trumps före detta säkerhetsrådgivare John Bolton inte att få vittna.

Demokraterna anklagar presidenten för att ha försökt pressa Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy att inleda en korruptionsutredning mot Trumps demokratiske rival Joe Biden och dennes son Hunter Biden.

Bolton hävdar att han fick i uppdrag att boka ett möte mellan Zelenskiy och Trumps advokat Rudy Giuliani, något Trump förnekar.

För att fälla Donald Trump för riksrätt krävs två tredjedelar av rösterna i senaten, något Demokraterna inte har. Ingen republikan har än så länge velat fälla presidenten, även om två röstade emot partilinjen i frågan om att kalla vittnen.

Republikaner ser processen som ett rent politiskt angrepp mot Trump och Demokraterna anklagas för att hota hela det politiska systemet i USA. Detta genom att missbruka ett så viktigt institut som riksrätten.

Många är kritiska mot Demokraternas agerande.

– Jag är bekymrad över att sänka riksrättsgränsen för att den ska passa ett fåtal bevis och en mängd ilska. Denna riksrättsprocess lever inte upp till samma nivå som tidigare fall, och skulle skapa ett farligt prejudikat för framtida processer, säger juridikprofessorn Jonathan Turley i ett uttalande.

Sidornas slutpläderingar sker på måndag. Därefter görs den slutliga omröstningen på onsdag, där Trump alltså väntas frias.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

”Rysk nätattack” mot Ygeman var inlägg av svensk mormor på Södermalm

Ministern hävdade att kritiken mot honom orkestrerades från Kreml. Men i själva verket orkestrerades den av en äldre svensk väljare på Södermalm i Stockholm.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.