Kan egentligen dra tillbaka amerikanska trupper, men tänker stanna för Israels säkerhetsbehov.

Trump vill ha kvar trupper i Mellanöstern – för Israels skull

Publicerad 4 december 2018 kl 00.22

Utrikes. USA:s president Donald Trump säger nu att det egentligen inte finns någon mening att ha kvar amerikanska trupper i Mellanöstern – förutom att hjälpa Israel.

Gilla artikeln på Facebook

Det är till Washington Post som Donald Trump antyder att USA kommer ha kvar militära trupper i Mellanöstern för Israels skull.

Att stanna där på grund av olja behövs inte, menar han, eftersom den blivit så billig och USA nu själv kan producera den. Enligt Trump är man inte längre lika beroende av Saudiarabiens oljeresurser.

– Ska vi stanna kvar i den delen av världen? En anledning till det är Israel, säger han till den amerikanska tidningen.

– Olja blir en allt mindre anledning eftersom vi producerar mer olja nu än vi någonsin gjort. Så, du vet, plötsligt kommer vi till en punkt där vi inte behöver stanna där.

För ett par veckor sedan sade Trump att Israel skulle få stora problem och tvingas "lämna" Mellanöstern om det inte vore för Saudiarabien, varför han valde att inte vidtaga några åtgärder mot den muslimska diktaturen trots det brutala mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi i början av oktober. Saudiarabien och Israel har de senaste åren ingått ett tydligt samarbete med varandra.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0