Inbördeskriget i Syrien och Irak
Amerikanska soldater i Irak.

Trump överväger sätta in USA-trupp mot IS

Publicerad 9 mars 2017 kl 08.50
Av Mattias Albinsson

Utrikes. USA:s regering överväger att sätta in amerikanska soldater i kampen mot Islamiska staten i Irak och Syrien, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Trumps regering överväger att stationera en insatsstyrka på tusen soldater i Kuwait som sedan USA:s lokala befälhavare i Irak ska kunna förfoga över. Tanken är att soldaterna snabbt ska kunna sättas in i striderna mot IS när det uppstår oförutsedda möjligheter eller utmaningar på slagfältet heter det. Därmed skulle antalet amerikanska soldater stationerade i regionen ökas till omkring 7.000.

Tidigare presidenten Barack Obama kritiserades ofta för att vilja detaljstyra striden mot IS. Ibland lade sig den förra regeringen till och med i om helikoptrar skulle användas vid en viss insats eller om trupper skulle flyttas från en plats till en annan, istället för att låta USA:s befälhavare på plats avgöra det.

Enligt förslaget ska USA:s militär få utökade befogenheter att agera efter eget huvud. Det är emellertid oklart om försvars­minister Jim Mattis stöder förslaget att sätta in amerikanska soldater mot terrorgruppen som USA:s förre president anklagas för att ha byggt upp.

Obama ville att IS skulle växa, visar ljudband

Just nu pågår intensiva strider om Iraks näst största stad Mosul där en arabisk-kurdisk koalition omringat IS i stadens västra halva och skurit av terrorgruppens försörjning. När Mosul erövrats väntar slutstriden om IS inofficiella huvudstad ar-Raqqah i Syrien.

Men att förlita sig på kurdiska miliser, som YPG i Syrien och Peshmerga i Irak, är något som starkt ogillas av USA:s Nato-allierade Turkiet. De betraktar de kurdiska miliserna som en förlängning av terrorstämplade PKK som Turkiet utkämpar ett blodigt krig mot.

Istället tränar och sponsrar Turkiet en egen rebellallians i norra Syrien där flera islamistiska och salafistiska terrorgrupper ingår. Några av dem har i praktiken snarlika mål som Islamiska staten och vill utropa ett islamistiskt kalifat i Syrien.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.