Inbördeskriget i Syrien och Irak
Amerikanska soldater i Irak.

Trump överväger sätta in USA-trupp mot IS

Publicerad 9 mars 2017 kl 08.50
Av Mattias Albinsson

Utrikes. USA:s regering överväger att sätta in amerikanska soldater i kampen mot Islamiska staten i Irak och Syrien, skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Trumps regering överväger att stationera en insatsstyrka på tusen soldater i Kuwait som sedan USA:s lokala befälhavare i Irak ska kunna förfoga över. Tanken är att soldaterna snabbt ska kunna sättas in i striderna mot IS när det uppstår oförutsedda möjligheter eller utmaningar på slagfältet heter det. Därmed skulle antalet amerikanska soldater stationerade i regionen ökas till omkring 7.000.

Tidigare presidenten Barack Obama kritiserades ofta för att vilja detaljstyra striden mot IS. Ibland lade sig den förra regeringen till och med i om helikoptrar skulle användas vid en viss insats eller om trupper skulle flyttas från en plats till en annan, istället för att låta USA:s befälhavare på plats avgöra det.

Enligt förslaget ska USA:s militär få utökade befogenheter att agera efter eget huvud. Det är emellertid oklart om försvars­minister Jim Mattis stöder förslaget att sätta in amerikanska soldater mot terrorgruppen som USA:s förre president anklagas för att ha byggt upp.

Obama ville att IS skulle växa, visar ljudband

Just nu pågår intensiva strider om Iraks näst största stad Mosul där en arabisk-kurdisk koalition omringat IS i stadens västra halva och skurit av terrorgruppens försörjning. När Mosul erövrats väntar slutstriden om IS inofficiella huvudstad ar-Raqqah i Syrien.

Men att förlita sig på kurdiska miliser, som YPG i Syrien och Peshmerga i Irak, är något som starkt ogillas av USA:s Nato-allierade Turkiet. De betraktar de kurdiska miliserna som en förlängning av terrorstämplade PKK som Turkiet utkämpar ett blodigt krig mot.

Istället tränar och sponsrar Turkiet en egen rebellallians i norra Syrien där flera islamistiska och salafistiska terrorgrupper ingår. Några av dem har i praktiken snarlika mål som Islamiska staten och vill utropa ett islamistiskt kalifat i Syrien.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här seglar estniska dykarna mot Estonia

Privat utredningsteam på 46 personer på väg. Nu tänker de fiska upp sanningen om Estonia från havets botten.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.