Arkivbild.

Åtta av tio tjejer känner sig otrygga i Uppsala – invandrarkillar utpekas

Publicerad 5 augusti 2017 kl 16.34

Inrikes. Åtta av tio tjejer känner sig otrygga när befinner sig utomhus i Uppsala. Det visar en ny undersökning från Region Uppsala, skriver UNT. Polis i staden menar att det är "invandrarkillar" som ger sig på flickorna.

Gilla artikeln på Facebook

Inte mer än två av tio flickor i gymnasiet, eller 18,5 procent, känner sig trygga när de vistas utomhus i centrala Uppsala. 2013 var den siffran 45 procent.

Otryggheten har alltså ökat kraftigt.

Det visar en undersökning från Region Uppsala som besvarats av 3.900 ungdomar, skriver lokaltidningen UNT.

Undersökningen får medhåll av Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen. Han har gett sina tonårsdöttrar tydliga restriktioner och sagt åt dem att inte vara på stan eller vid Resecentrum på kvällarna.

Daniel Larsson menar att "invandrarkillar i grupp" angriper de svenska flickorna, skriver UNT.

– De är mer offensiva vid sina kontakter med flickor, säger poliskommissarien till tidningen och påpekar att han fått telefonsamtal från sina döttrar när de har förföljts av invandrarna.

UNT har även pratat med andra föräldrar som mer eller mindre förbjuder sina döttrar att vistas vid Resecentrum i Uppsala. Uppsalabon Sten Widmalm berättar för tidningen av hans döttrar har jagats och hållits fast av de unga männen men lyckligtvis lyckats fly.

För att öka tryggheten har Uppsala kommun bland annat sedan i juli satt in ordningsvakter som patrullerar i innerstan samt fler övervakningskameror vid Resecentrum.

Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, tycker det är fruktansvärt att så många flickor känner sig otrygga och hoppas att de nya åtgärderna ska hjälpa. Någon minskad invandring verkar det dock inte vara fråga om. Uppsala har senaste åren tagit emot många så kallade ensamkommande flyktingbarn.

Bland pojkar i gymnasiet har tryggheten sjunkit från 69,6 procent 2013, till 51,7 procent i år.

Frågan som ställdes i undersökningen var: Känner du dig trygg på stan eller i centrum?


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0