Turkiet: Sverige finansierar valfusk

Publicerad 22 maj 2023 kl 17.22

Utrikes. En vänsterorganisation finansierad av svenska staten "terroriserar vallokaler" i Turkiet för att få väljarna att rösta "rätt". Det hävdar Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu.

Dela artikeln

Utspelet kommer inför den andra valomgången i presidentvalet, som står mellan Recep Tayyip Erdogan och utmanaren Kemal Kilicdaroglu.

Den aktuella organisationen, som kallas Oy ve Ötesi, anklagas av inrikesminister Soylu för att aggressivt försöka påverka väljarnas val vid vallokalerna och finansieras av den svenska staten.

Ministern hoppas att organisationen inte kommer att tillåtas närvara i vallokalerna som så kallade valobservatörer i den andra valomgången.

– En förening som heter Oy ve Ötesi kan inte existera där. Det här bör inte tillåtas. Det strider mot vallagen att de går in där och sätter press på folk som ska lägga sin röst i valurnorna, säger han enligt turkiska medier, skriver Aftonbladet.

Han pekar ut Sverige som finansiär.

– Denna förening finansieras av svenska staten. Varför de skickar pengar? För att skapa oreda i valet i Turkiet, säger han.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.