FILMADE: En video visade hur den 14-åriga flickan säger "nej" upprepade gånger under samlaget. Ändå frikänns gärningsmannen nu oväntat från åtalet för våldtäkt.

Tvingade 14-åring till sex – frias för våldtäkt eftersom han har "misstänkt ADHD" och inte kan "tolka" ett nej

Publicerad 21 april 2017 kl 13.28

Lag & Rätt. Kan en släng av vanlig ADHD göra det orimligt svårt för invandrare att avhålla sig från att våldta svenska flickor? Ja, menar Hovrätten för västra Sverige och frikänner en tidigare dömd arab för våldtäkt trots att en video visar hur flickan säger "nej" upprepade gånger under samlaget. Enligt hovrätten har mannen nämligen "misstänkt ADHD-problematik" vilket ger "svårigheter att tolka" vad ett nej betyder.

Dela artikeln

Abdul från Irak tilltvingade sig sex med en 14-årig flicka i sin egen lägenhet den 4 oktober 2016 i Göteborg. Han hotade flickan att sprida kränkande bilder och filmer till hennes bror om hon inte kom och träffade honom, och hade därefter samlag med henne.

I domen står att Abdul visste att flickan var under 15 år eftersom hon berättat det för honom när de hade en relation under våren 2016. I förhör har ett vittne berättat att Abdul frågade henne om hon visste hur gammal flickan var innan de blev tillsammans.

Enligt domen skickade Abdul en nakenbild på målsäganden som han tagit under ett av samlagen och hotade samtidigt att sprida bilden till flickans familj om hon inte kom till honom och hade sex med honom. Till bilden skrev han uppmaningen ”kom sen utan mens” följd av ”den bilden var perfekt” och ”kolla bara du har en dag på dig om du ser den och du inte svarar så säger jag hejdå till dig och sen så säger jag hej till din bror”.

I december 2016 dömde Göteborgs tingsrätt Abdul för våldtäkt mot barn. Straffet blev 10 månaders sluten ungdomsvård. Abdul skulle dessutom betala 140.000 kronor i skadestånd till flickan.

Domen överklagades till Hovrätten för västra Sverige som den 7 april 2017 oväntat friade Abdul för våldtäkt. Brottet omrubricerades till sexuellt utnyttjande av barn istället för våldtäkt mot barn.

Straffet sänktes samtidigt eftersom Abdul lider av "ADHD-problematik", vilket betyder att han enligt hovrätten har "svårigheter att tolka och samspela med andra människor samt inse normerna han själv förväntas leva upp till". Det fanns även en videoinspelning från den påstådda våldtäkten som visar en kort sekvens när Abdul penetrerar flickan analt. Hon säger "nej" flera gånger men hovrätten anser att hon endast är emot det anala samlaget och att det därför inte behöver vara fråga om någon våldtäkt.

Varken i tingsrättens eller hovrättens dom finns yrkanden om att Abdul även skulle dömas för barnpornografibrott.

Abdul döms nu till skyddstillsyn och ska ingå i frivårdens relations- och samlevnadsprogram ROS, och istället betala 60.000 kronor till flickan i skadestånd.

En aktbilaga från Kriminalvården som Fria Tider tagit del av visar att Abdul kom till Sverige för cirka fem år sedan och är fortfarande medborgare i Irak.

Åklagaren yrkade trots detta aldrig på utvisning.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.