Gruppvåldtäkten i Ludvika
Montage: Justitiekanslerns fastigheter på Riddarholmen.

"Tvingades" våldta kvinna – nu får han 125.000 kronor i skadestånd

Publicerad 19 april 2016 kl 15.35

Inrikes. En av de åtta eritreaner som var på plats när en svensk kvinna blev brutalt gruppvåldtagen i en lägenhet i Ludvika friades efter att ha påstått att han "tvingades" att delta i övergreppet försedd med ögonbindel. Nu har Justitiekanslern beslutat att mannen ska få generösa 125.000 kronor i skadestånd för tiden han satt häktad.

Gilla artikeln på Facebook

© JK

JK:s beslut.

Kvinnan råkade hamna på eritreanernas fest i samband med att hon väntade på en vän i augusti förra året. När hon ville gå därifrån attackerades hon och utsattes för en utdragen gruppvåldtäkt.

– Det kändes som fingrar och händer fanns överallt. Det gjorde väldigt ont. Naglarna kändes, sade kvinnan i förhör.

Hon berättade att eritreanerna skrattade och hade skoj på sitt eget språk medan de våldtog henne.

– De verkade ha väldigt roligt.

Efter ett tag blev det kaos när afrikanerna började slåss med varandra. Hon försökte då ta sig ut ur lägenheten, men en av männen drämde en kastrull i huvudet på henne så att hon svimmade. Efter att ha vaknat till liv kastade hon sig ut genom fönstret och kontaktade en granne.

Trots att tingsrätten slog fast att "minst tre" av eritreanerna våldtog kvinnan dömdes bara en för våldtäkt eftersom det inte gick att bevisa vem som gjort vad. Fem av de åtalade dömdes istället till för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt.

En av de åtta åtalade, en 19-åring, friades helt för brott. Han påstod nämligen att någon av de andra, oklart vem, försett honom med en ögonbindel och "tvingat" honom att vidröra kvinnans kön.

Falu tingsrätt konstaterade i domen att uppgifterna om ögonbindeln "förvisso" vid "en första granskning verkar en aning konstiga", men att de ändå inte "kan lämnas utan avseende". Tingsrätten tog också hänsyn till att det var 19-åringen som drog kniv och startade det bråk som gjorde att gruppvåldtäkten upphörde.

Den friade 19-åringen, som satt häktad i tre och en halv månad, begärde senare 150.000 kronor i skadestånd hos Justitiekanslern, JK.

Nu har JK kommit med sitt beslut och beviljar eritreanen 125.000 kronor i skadestånd för lidande och 4.351 kronor i ersättning för ombudskostnader. Skadeståndet är högre än normalt, skriver JK.

"Med hänsyn till att N.N. var misstänkt för ett allvarligt brott bör ersättningen dock bestämmas till ett högre belopp än det som normalt utgår vid frihetsberövanden av motsvarande längd", står det i beslutet.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.