Gruppvåldtäkten i Ludvika
Gruppvåldtäkten i Ludvika 2015 blir nu ett fall för Högsta domstolen.

Kvinna gruppvåldtogs i Ludvika – Högsta domstolen tar upp målet

Publicerad 10 november 2016 kl 20.14
Av Peter Eliasson

Inrikes. En svensk kvinna blev i fjol gruppvåldtagen av ett flertal eritreaner i en lägenhet i Ludvika. Ett halvdussin män dömdes till fängelse varav de flesta fälldes för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt. I veckan meddelade Högsta domstolen prövningstillstånd i målet efter att männen överklagat.

Gilla artikeln på Facebook

Våldtäktsoffret, som var påverkad av både alkohol och amfetamin, hamnade på afrikanernas fest av en ren slump sedan hon tagit sig till en väninnas bostad, i samma trapphus, i väntan på att hon skulle komma hem.

Väl inne i lägenheten blev kvinnan våldtagen under brutala former av flera män. Till slut lyckades hon fly varpå polisen kunde larmas och männen greps.

Polisutredningen ledde fram till att åtta män, samtliga eritreaner, åtalades för inblandning i gruppvåldtäkten.

Falu tingsrätt ansåg det styrkt att flera män deltog i våldtäkten, men bevisproblem gjorde att domstolen, i någon större utsträckning, inte kunde klarlägga vem av de åtalade som gjort vad vid brottet.

Endast en av männen kunde därför dömas till fängelse i fem år för grov våldtäkt. Fem medtilltalade kom undan med åtta månaders fängelse för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt. Två friades helt.

Fyra av männen var missnöjda med sina domar och gick vidare till Högsta domstolen med krav om att bli helt frikända. I måndags vann de sin första delseger; prövningstillstånd.

I en överklagandeskrift hävdar en av försvarsadvokaterna att det krävs ett vägledande uttalande när det kommer till "personliga omständigheter" vid denna typ av bedömning. Han menar också att sin huvudmans invandrarbakgrund bör leda till att domen mildras eller upphävs helt.

"Är det rimligt att ställa samma krav på en berusad person som på en nykter person? Språkförbistringar och kulturella skillnader?", står det i handlingen.

När Högsta domstolen kan komma att avgöra målet är för närvarande oklart. Riksåklagaren har enligt uppgift inte motsatt sig att målet tas upp till prövning.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0