Gruppvåldtäkten i Ludvika
Gruppvåldtäkten i Ludvika 2015 blir nu ett fall för Högsta domstolen.

Kvinna gruppvåldtogs i Ludvika – Högsta domstolen tar upp målet

Publicerad 10 november 2016 kl 20.14
Av Peter Eliasson

Inrikes. En svensk kvinna blev i fjol gruppvåldtagen av ett flertal eritreaner i en lägenhet i Ludvika. Ett halvdussin män dömdes till fängelse varav de flesta fälldes för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt. I veckan meddelade Högsta domstolen prövningstillstånd i målet efter att männen överklagat.

Gilla artikeln på Facebook

Våldtäktsoffret, som var påverkad av både alkohol och amfetamin, hamnade på afrikanernas fest av en ren slump sedan hon tagit sig till en väninnas bostad, i samma trapphus, i väntan på att hon skulle komma hem.

Väl inne i lägenheten blev kvinnan våldtagen under brutala former av flera män. Till slut lyckades hon fly varpå polisen kunde larmas och männen greps.

Polisutredningen ledde fram till att åtta män, samtliga eritreaner, åtalades för inblandning i gruppvåldtäkten.

Falu tingsrätt ansåg det styrkt att flera män deltog i våldtäkten, men bevisproblem gjorde att domstolen, i någon större utsträckning, inte kunde klarlägga vem av de åtalade som gjort vad vid brottet.

Endast en av männen kunde därför dömas till fängelse i fem år för grov våldtäkt. Fem medtilltalade kom undan med åtta månaders fängelse för underlåtenhet att avslöja grov våldtäkt. Två friades helt.

Fyra av männen var missnöjda med sina domar och gick vidare till Högsta domstolen med krav om att bli helt frikända. I måndags vann de sin första delseger; prövningstillstånd.

I en överklagandeskrift hävdar en av försvarsadvokaterna att det krävs ett vägledande uttalande när det kommer till "personliga omständigheter" vid denna typ av bedömning. Han menar också att sin huvudmans invandrarbakgrund bör leda till att domen mildras eller upphävs helt.

"Är det rimligt att ställa samma krav på en berusad person som på en nykter person? Språkförbistringar och kulturella skillnader?", står det i handlingen.

När Högsta domstolen kan komma att avgöra målet är för närvarande oklart. Riksåklagaren har enligt uppgift inte motsatt sig att målet tas upp till prövning.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Riksåklagaren överklagar våldtäktsdom till HD

Ung kvinna våldtogs under knivhot.. Inte grovt brott, ansåg både tingsrätten och hovrätten.0 

Här blir guvernören misshandlad på scenen

Dramat i Iran fångat på film.. Angriparen kränkt för att hans fru blev vaccinerad av manlig läkare.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0