Twitter smygblockerar politiskt inkorrekta

Publicerad 25 februari 2016 kl 16.43

Utrikes. Twitter har börjat använda sig av "smygblockering" för att tysta politiskt obekväma användare, uppger en källa inom företaget till Breitbart Tech. Flera högerorienterade användare rapporterar att de blivit utsatta för ingreppet.

Gilla artikeln på Facebook

Smygblockeringen innebär att en användares konto fortsätter att vara aktivt men att inläggen inte dyker upp i flödet hos personer som följer kontot.

Det hela verkar ha börjat efter att Twitter tidigare i februari lanserade vad man kallar sitt "Trust and Safety Council", där flera vänsterorienterade och muslimska organisationer ingår. Rådet ska enligt Twitter säkerställa att användare känner sig "säkra att uttrycka sig" på mikrobloggen.

Enligt en källa inom företaget till Breitbart Tech har Twitter upprättat en "vit lista" och en "svart lista" över användare som betraktas som problematiska respektive oproblematiska. En användare som hamnar på den svarta listan får sina inlägg dolda i sökfunktionen och i sina följares flöden.

Enligt Breitbart har en lång rad politiskt inkorrekta twittrare redan drabbats av den här typen av smygblockering. Det rör sig bland annat om konservativa, populister och personer som tillhör den så kallade alternativa högern.

En av dem är den populäre Trump-förespråkaren Ricky Vaughn, vilket väcker oro för att Twitter kan försöka påverka resultatet i det amerikanska presidentvalet.

Den amerikanske filmstjärnan Adam Baldwin uppger att han att han helt och hållet kommer att sluta använda Twitter på grund av sajtens angrepp mot politiskt inkorrekta användare.


Nyheter från förstasidan

Paul: Neokonservativa som hetsar för krig

Uppmanar Trump att hålla fast vid sina principer. "De neokonservativa omkring honom dreglar för konflikt."0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

David Gilmours samling under klubban i New York. Pink Floyds sångare och gitarrist säljer sina instrument i århundradets gitarrauktion.0 

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0