Inom ramen för hennes yttrandefrihet, anser kyrkans ansvarsnämnd.

" />

Inom ramen för hennes yttrandefrihet, anser kyrkans ansvarsnämnd.

" />

Inom ramen för hennes yttrandefrihet, anser kyrkans ansvarsnämnd.

" />
Eva Brunne är Sveriges första öppet homosexuella biskop. (Foto: Esquilo/by-sa)

Twittrande hbt-biskop slipper undan

Publicerad 13 december 2013 kl 18.42

Inrikes.Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar har frikänt biskopen Eva Brunne, som inför kyrkovalet uppmanade väljare att inte rösta på Sverigedemokraterna eller Frimodig kyrka.

Gilla artikeln på Facebook

”I morgon höjer vi valdeltagandet i kyrkovalet. Vallokalerna är öppna till 20.00. Rösta på dem som inte gör skillnad på människor!” twittrade Eva Brunne, biskop i Stockholms stift, dagen före kyrkovalet.

När hon tillfrågades vilka grupper det är som som inte gör skillnad på människor svarade hon: ”I stort sätt alla utom Sverigedemokraterna och Frimodig kyrka”.

Uttalande kritiserades och Jan-Anders Ekelund och Yngve Kalin från Frimodig kyrka valde att anmäla Eva Brunne till Svenska kyrkans ansvarsnämd för biskopar.

I anmälan stod det att biskopen genom sina tweets "tar avstånd från flera präster och andra församlingsanställda i Stockholms stift som kandiderar på Frimodig kyrkas listor och som på olika sätt står under biskopens tillsynsansvar”.

– En biskop ska inte lägga sig i en demokratisk valprocess. Vi tycker att det är allvarligt att en biskop försöker göra dagspolitik av seriösa teologiska frågor och insinuerar att en inomkyrklig nomineringsgrupp gör skillnad på människor, sa Yngve Kalin till nyhetstidningen Dagen.

Men nu har kyrkans ansvarsnämnd för biskopar beslutat att helt frikänna Brunne för utspelet med hänvisning till hon har yttrandefrihet, skriver Dagen.

Nämnden gick heller inte vidare en anmälan om det tal som biskopen riksdagens öppnande i Storkyrkan 2010. Enligt anmälaren, Gunnel Wahlström, utnyttjade Eva Brunne den gången "domkyrkans predikstol till politisk propaganda genom att ta ställning för vänsterextremistiska grupper, som dagen före på ett synnerligen aggressivt sätt demonstrerat mot SD".


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

SD sade nej till EU-kritik mot Ungern och Polen

Konsekventa nejröster från svenska partiet. Kritiserar resolutionerna för att vara "politiserade och onyanserade".0 

Ekonominyheter

Google börjar ta betalt för Chrome

Kostar 6 dollar i månaden.. Men du blir fortfarande spårad – även i betalversionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Mystisk mask med jätteögon har högupplyst syn. Forskare fascineras av upptäckten.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0