Tysk journalist pressade Wallensten – medger smittorisk även innan symptom

Publicerad 24 mars 2020 kl 14.00

Inrikes. Europa är fortfarande epicentrum för coronasmittan men USA skulle eventuellt kunna bli det i framtiden, förklarade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten under tisdagens pressträff.

Gilla artikeln på Facebook

Under tisdagen gav myndigheterna på nytt sin samlade information om läget när det gäller covid-19 samt svarar på frågor.

Medverkande var biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten från Folkhälsomyndigheten samt representanter för Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Enligt Wallensten finns det nu cirka 340.000 coronafall i världen och 15.000 döda. Bara i Europa är det 172.000 fall med 8.700 döda.

– För närvarande är Europa epicentrum, sade Wallensten.

Sverige har 2.272 registrerade fall och 36 döda. 115 patienter får nu intensivvård samtidigt som smittspridningen sker i alltfler regioner.

– Den stora ökningen vi befarat i Stockholm har ännu inte kommit men vården är hårt belastad.

Enligt Wallensten ser smittspridningen i Sverige ut att ske främst i yngre åldrar, inte äldre.

– Det är något vi är väldigt glada över.

– Allt vi gör gör vi för att skydda äldre.

Folkhälsomyndigheten uppmanar också folk  att tänka efter om resor i landet verkligen är nödvändiga. Dock inte främst för att minska smittspridningen för "den är redan på gång" över landet.

Myndigheten förbjuder nu annat än bordsservering på pubar och restauranger.

– Trängsel ska generellt undvikas och det ska vara glest mellan borden.

Enligt Folkhälsomyndigheten ska det svenska samhället fortsätta fungera i möjligaste mån.

– Landet ska inte stänga ner helt. De som kan ska röra på sig och idrotta för att vi ska behålla en god folkhälsa. Det är kanske särskilt viktigt för all ungdomsverksamhet att man försöker hålla igång det, men även här tänker på hur man begränsar smittspridning.

– Allt handlar om att få ner kurvan så att så få som möjligt behöver vård samtidigt. Smittan finns i samhället och kommer finnas med oss en längre tid. Vad som kommer få den att sluta vet vi inte, om den kommer påverkas av sommaren eller immunitet. Men vi måste minska hastigheten på smittan.

På en fråga om det finns något mönster bland dem som intensivvårdas, svarade Wallensten:

– Medelåldern är kanske inte så hög som vi förväntade oss, och vi har även fått signaler om grupper som är överrepresenterade. Men slumpen spelar en stor roll i början.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten tonat ned att människor även utan symptom smittar. En journalist från tysk tv påpekade att experter i Tyskland rakt ut säger att sådana individer smittar.

– Det viktiga är att få bort majoriteten av smitta, vi säger inte stoppa all smitta. Majoriteten av smitta sker när man får symptom och framåt. Det är då man direkt ska gå hem. Det kan säkert hända att vissa individer smittar innan de insjuknar, det verkar så, vi kan inte säga att det inte är så. Men det är inte den viktiga delen, vi jobbar med den stora delen som vi tror spelar stor roll, sade Wallensten.

En DN-journalist påpekade att WHO rekommenderat att man ska "testa, testa, testa", alltså testa så många som möjligt. Men det sker inte i Sverige. Han undrade också om Folkhälsomyndigheten inte hade beredskap för en sådan situation som nu inträffat i landet.

– Jag tror ingen kan ha en beredskap för massiv smittspridning och att man ska testa alla, för det har aldrig varit aktuellt under influensa och liknande. Utan det här är mer en fråga om att få ökad kunskap. Och vi är ju heller inte i det skedet att vi säger att man ska släcka smittspridningen helt utan vi vill ha koll på var vi är i epidemin och trycka ner den. Det viktiga är inte att fånga varje fall med testning, svarade Wallensten.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0