Asylkaoset
Martin Schulz.

Tysk partiledare varnar för ny asylvåg till Europa

Publicerad 24 juli 2017 kl 09.45

Inrikes. Den massiva asylvågen till Europa 2015 kan komma att upprepas. Det varnar nu den tyske socialdemokratiske partiledaren Martin Schulz för, skriver Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Hittills i år har cirka 70.000 invandrare lyckats ta sig över Medelhavet till Italien. Det är en ökning med 30 procent.

Invandrarna lämnas ofta precis utanför den libyska kusten, där de sedan hämtas upp av europeiska så kallade frivilligorganisationer som samarbetar med människosmugglarna. Västerländska media publicerar dock aldrig bilder som visar någon kustlinje i bakgrunden.

Nu menar Martin Schulz, partiledare för tyska Socialdemokraterna, att asylkrisen från 2015 kan inträffa igen. Men hans lösning är inte att stänga gränserna utan att sprida invandrarna över Europa.

Schulz vill att Europas länder ska ta ett "gemensamt ansvar" och att EU ska dela ut "rejäla bidrag" så fler länder medlemsstater är villiga att ta emot invandrarna som kommer till Italien.

– Det är cyniskt när man låter människor dö i Medelhavet, vi måste agera nu, annars har vi snart en situation som under 2015, säger Martin Schulz enligt SR.

Även Sebastian Kurz, partiledare för regeringspartiet ÖVP i Österrike, ska nyligen ha varnat för en ny invandringsvåg mot Europa.

Den 22 juni rapporterade SVT Aktuellt att de tiotusentals invandrare som kommer från Afrika med båtar över Medelhavet nästan uteslutande är "ekonomiska migranter" som vill ha ett bättre liv och som ser Europa som "en enda stor bankomat".


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0