TYSKT KRAV: Tiotusen araber kan snart landa i Prag. Bilden visar syrier som väller in i Frankrike.

Tjeckisk oro för arabisering

Publicerad 1 december 2014 kl 10.12

Utrikes. Ta emot fem eller tiotusen araber. Så lyder kravet från Tyskland, som vill att grannlandet Tjeckien nu öppnar sina gränser för massinvandring från Syrien. Men politikerna i Prag är tveksamma till att låta landet arabiseras, och hotar nu att hålla en folkomröstning i frågan.

Gilla artikeln på Facebook

© J. A. Alcaide

REDO FÖR MÅNGFALD: Tjeckien är en av de EU-länder som tar emot minst invandrare från tredje världen. Här huvudstaden Prag.

Det rör sig om syriska flyktingar som den tyska regeringen nu vill att politikerna i Tjeckien ska vara med och låta sina skattebetalare ta ansvar för. Enligt tjeckiska Blesk är tjeckiska makthavare emellertid tveksamma till förslaget och överväger nu att hålla en folkomröstning om huruvida de tusentals araberna ska tillåtas slå sig ned i landet.

– Tjeckien är fortfarande väldigt försiktiga när det kommer till den här frågan. Och om vi ska genomföra någon förändring av invandringspolitiken så bör det först godkännas genom en folkomröstning, sade landets socialdemokratiske inrikesminister Milan Chovanec (CSSD) till Blesk.

Alla stora länder i Västeuropa har sedan slutet av 1960-talet utsatts för en kraftig invandring av afrikaner och människor från arabvärlden. I den forna Warszawapaktens länder har den utomeuropeiska invandringen inte kommit lika långt och de tredje världen-medborgare som ändå har bosatt sig i Östeuropa har inte fått lika höga bidrag och förmåner som invandrare erhåller i väst.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0