Nancy Faeser lägger fram nya förslag för att bekämpa "hot mot demokratin".

Tyskland: Ska bli olagligt att "håna staten"

Publicerad 14 februari 2024 kl 10.12

Utrikes. Tysklands inrikesminister Nancy Faeser har tagit fram ett nytt åtgärdspaket för att "skydda demokratin". Bland annat ska banksekretessen avskaffas för påstådda högerextremister – och personer som "hånar staten" ska jagas.

Dela artikeln

– De som hånar staten måste få att göra med en stark stat, sade Nancy Faeser på en presskonferens i Berlin på tisdagen, rapporterar Nius.

Inrikesministern anklagas själv för att vara vänsterextremist och strax efter att hon fått sin post i regeringen avslöjade Junge Freiheit att hon bara månader dessförinnan skrivit i den våldsbejakande AFA-tidningen Antifa.

På tisdagens presskonferens underströk Nancy Faeser att hon vill komma åt den typen av "hån" som ännu inte är kriminaliserade och ryms inom yttrandefriheten. Det handlar om att bekämpa "hot mot demokratin", enligt ministern.

– Vi vill ta hänsyn till att hat på internet även förekommer under gränsen för straffansvar. Många av demokratins fiender vet exakt var gränsen för yttrandefrihet går på sociala medieplattformar, sade hon.

Förutom att bekämpa "hån mot staten" vill Nancy Faeser införa ytterligare lagar som enligt kritiker för Tyskland ännu en bit på vägen mot att bli en liberal diktatur.

Bland annat vill hon ändra i banksekretessen så att det blir möjligt att kartlägga personer som donerar pengar till "högerextrema" organisationer.

– Ingen som donerar till en högerextrem organisation ska kunna förlita sig på att förbli oupptäckt, säger Nancy Faeser.

De senaste dagarna har det uppmärksammats i tysk media att banken Sparkasse har skickat ett hotbrev till en kund som donerat pengar till det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland.

"Det ligger i ert eget intresse att upphöra med denna typ av betalningar", lyder formuleringen i ett brev som skickats till en kund, enligt Junge Freiheit.

Sparkasse har i efterhand backat om hotbrevet och skyllt på att det handlat om ett misstag och den mänskliga faktorn.


Nyheter från förstasidan

Insamling till pojken som fick se sin pappa mördas

Efter Skärholmen-mordet. "När sorgen är över börjar helandet, låt oss hjälpas åt."0 

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.