Inbördeskriget i Syrien och Irak
Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel beskriver beslutet om att beväpna kurderna som det svåraste han tagit.

Tyskland skickar vapen till Irak

Publicerad 1 september 2014 kl 12.11

Utrikes. Tyskland gör nu ett unikt avsteg från sina principer och levererar vapen till de kurdiska gerillorna i Irak. Enligt förbundskansler Angela Merkel ska vapnen användas för att bekämpa terrororganisationen Islamiska staten.

Gilla artikeln på Facebook

Sammantaget kommer det före slutet av september att skickas över 30 flyttbara raketkomplex av typen Milan med 500 projektiler, samt 8.000 stormningskarbiner.

Dessutom kommer ytterligare 50 miljoner dollar att avsättas för humanitärt bistånd till Irak.

Under efterkrigstiden har Tyskland ställt sig ytterst motvilligt till att delta i utländska militära operationen. Att regeringen nu gör ett avsteg från den principen och skickar vapen till ett konfliktområde beskrivs som ett stort skifte i den tyska utrikespolitiken av Deutsche Welle.

– Det här är det svåraste beslut som jag tvingats fatta under hela min karriär, säger Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel.

Angela Merkel har tidigare uteslutit att skicka tyska soldater till Irak.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.