Volodymyr Zelenskyj.

Ukrainarna skyller korruptionen på Zelenskyj

Publicerad 9 augusti 2023 kl 13.53

Inrikes. Mer än tre fjärdedelar av ukrainarna ser president Volodymyr Zelenskyj som direkt ansvarig för korruptionen inom både regeringen och militären. Det visar en ny opinionsundersökning, rapporterar Voice of Europe.

Dela artikeln

Enligt mätningen från Foundation for Democratic Initiatives skyller en överväldigande majoritet av de svarande ukrainarna den hejdlösa korruptionen i landet på Zelenskyj.

– Undersökningen visar att 77,6 procent av medborgarna anser att presidenten är direkt ansvarig för korruptionen i regeringen och militärförvaltningen, säger sociologen Petro Burkovsky, ordförande för Foundation for Democratic Initiatives.

Han noterar att "det vanliga argumentet att regeringen inte har tid att göra allt" inte längre är hållbart efter 16 månaders krig, och att kriget inte längre kan användas som ursäkt för att inte göra något åt korruptionen.

– Befattningshavare som inte uppfyller sina plikter är nu minst lika farliga fiender som Ryssland. Och medborgarna förväntar sig att Volodymyr Zelenskyj ska vara fast besluten att avlägsna sådana personer från ledarskapet, att lyssna på och utse ledare som ärligt pekar ut problemen och på ett kompetent sätt föreslår lösningar, säger Burkovsky till den ungerskspråkiga ukrainska nyhetsportalen Karpatalja.


Nyheter från förstasidan

Ryssland och Nordkorea sluter försvarspakt

Lovar hjälpa varandra vid angrepp. Putin togs emot med pompa och ståt i Pyongyang.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.