Regeringsbildningen

Ulf Kristersson: "Det allra mesta fungerar utmärkt i vårt land"

Publicerad 5 november 2018 kl 13.32

Inrikes. Moderatledaren Ulf Kristersson accepterar att talmannen tänker prova honom i riksdagen som nästa statsminister, sade han under en pressträff idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det blir alltså Ulf Kristersson som först ska prövas som Sveriges nya statsminister i en omröstning i riksdagen nästa vecka.

Vad resultatet blir återstår dock att se. SD kräver "garantier" för att stödja Kristersson, och Centerpartiet och Liberalerna vill inte ha en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna.

– Den regering jag vill vilda ska föra Alliansens politik, i Alliansens anda och på Alliansens villkor, sade Ulf Kristersson på måndagen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ska redan ha sagt ja till att bilda största möjliga Alliansregering. Men om inte samtliga Allianspartier vill ingå i en regering önskar Kristersson ändå få stöd av de övriga partierna.

– Sedan kan vi utvärdera resultatet senare.

– Vi har ett komplicerat läge. Men vi ska inte ha någon ny decemberöverenskommelse, och Alliansen ska inte avstå från att föra en egen politik om den har möjlighet att vinna stöd, påpekade Kristersson.

Sverige står dock inte och faller även om det blir fler talmansrundor, förklarade han.

– Det allra mesta fungerar utmärkt i vårt land, trots att vi inte har någon regering, sade M-ledaren men påpekade samtidigt att de senaste dygnens många skjutningar är en "brutal påminnelse" om att Sverige behöver en regering som tar tag i de problem som finns.

Ulf Kristersson försökte även tala klarspråk om invandringen, kanske som en outtalad "garanti" till SD, och sade att Sverige ska ha en invandringspolitik som kombinerar "Sveriges delansvar för en trasig värld" med "Sveriges fulla ansvar för hur det går hemma i vårt eget land". Invandringen ska alltså fortsätta i den takt som efter bedömning är möjligt. Öppet vill han dock lösa invandringspolitiken med Socialdemokraterna. Han vill de närmaste året ta fram en hel riksdagsutredning om hur invandringspolitiken ska föras.

Ett samarbete med Miljöpartiet, som Annie Lööf vill ha, är inte aktuellt, enligt Moderatledaren. Skillnaderna mellan partierna är för stora.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Terrormisstänkte mannen skrevs i Sverige 2018

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Inrikes

Offren i Vetlanda kämpar för sina liv i natt

Tre har livshotande skador.. Även misstänkte terroristen själv vårdas på sjukhuset.0 

"Trams": Löfvens svar om trollfabrikerna

"Skrockade" när han fick frågan.. Statsministern ville inte kommentera anklagelserna.0 

"Säkra tunnlar – så gör vi mångkulturen trygg för alla"

Insändare.. Mary Agnes föreslår drastiska åtgärder för att säkra kollektivtrafiken.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0