Regeringsbildningen

Ulf Kristersson: "Det allra mesta fungerar utmärkt i vårt land"

Publicerad 5 november 2018 kl 13.32

Inrikes. Moderatledaren Ulf Kristersson accepterar att talmannen tänker prova honom i riksdagen som nästa statsminister, sade han under en pressträff idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det blir alltså Ulf Kristersson som först ska prövas som Sveriges nya statsminister i en omröstning i riksdagen nästa vecka.

Vad resultatet blir återstår dock att se. SD kräver "garantier" för att stödja Kristersson, och Centerpartiet och Liberalerna vill inte ha en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna.

– Den regering jag vill vilda ska föra Alliansens politik, i Alliansens anda och på Alliansens villkor, sade Ulf Kristersson på måndagen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ska redan ha sagt ja till att bilda största möjliga Alliansregering. Men om inte samtliga Allianspartier vill ingå i en regering önskar Kristersson ändå få stöd av de övriga partierna.

– Sedan kan vi utvärdera resultatet senare.

– Vi har ett komplicerat läge. Men vi ska inte ha någon ny decemberöverenskommelse, och Alliansen ska inte avstå från att föra en egen politik om den har möjlighet att vinna stöd, påpekade Kristersson.

Sverige står dock inte och faller även om det blir fler talmansrundor, förklarade han.

– Det allra mesta fungerar utmärkt i vårt land, trots att vi inte har någon regering, sade M-ledaren men påpekade samtidigt att de senaste dygnens många skjutningar är en "brutal påminnelse" om att Sverige behöver en regering som tar tag i de problem som finns.

Ulf Kristersson försökte även tala klarspråk om invandringen, kanske som en outtalad "garanti" till SD, och sade att Sverige ska ha en invandringspolitik som kombinerar "Sveriges delansvar för en trasig värld" med "Sveriges fulla ansvar för hur det går hemma i vårt eget land". Invandringen ska alltså fortsätta i den takt som efter bedömning är möjligt. Öppet vill han dock lösa invandringspolitiken med Socialdemokraterna. Han vill de närmaste året ta fram en hel riksdagsutredning om hur invandringspolitiken ska föras.

Ett samarbete med Miljöpartiet, som Annie Lööf vill ha, är inte aktuellt, enligt Moderatledaren. Skillnaderna mellan partierna är för stora.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0 

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0