Regeringsbildningen

Ulf Kristersson: "Det allra mesta fungerar utmärkt i vårt land"

Publicerad 5 november 2018 kl 13.32

Inrikes. Moderatledaren Ulf Kristersson accepterar att talmannen tänker prova honom i riksdagen som nästa statsminister, sade han under en pressträff idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det blir alltså Ulf Kristersson som först ska prövas som Sveriges nya statsminister i en omröstning i riksdagen nästa vecka.

Vad resultatet blir återstår dock att se. SD kräver "garantier" för att stödja Kristersson, och Centerpartiet och Liberalerna vill inte ha en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna.

– Den regering jag vill vilda ska föra Alliansens politik, i Alliansens anda och på Alliansens villkor, sade Ulf Kristersson på måndagen.

KD-ledaren Ebba Busch Thor ska redan ha sagt ja till att bilda största möjliga Alliansregering. Men om inte samtliga Allianspartier vill ingå i en regering önskar Kristersson ändå få stöd av de övriga partierna.

– Sedan kan vi utvärdera resultatet senare.

– Vi har ett komplicerat läge. Men vi ska inte ha någon ny decemberöverenskommelse, och Alliansen ska inte avstå från att föra en egen politik om den har möjlighet att vinna stöd, påpekade Kristersson.

Sverige står dock inte och faller även om det blir fler talmansrundor, förklarade han.

– Det allra mesta fungerar utmärkt i vårt land, trots att vi inte har någon regering, sade M-ledaren men påpekade samtidigt att de senaste dygnens många skjutningar är en "brutal påminnelse" om att Sverige behöver en regering som tar tag i de problem som finns.

Ulf Kristersson försökte även tala klarspråk om invandringen, kanske som en outtalad "garanti" till SD, och sade att Sverige ska ha en invandringspolitik som kombinerar "Sveriges delansvar för en trasig värld" med "Sveriges fulla ansvar för hur det går hemma i vårt eget land". Invandringen ska alltså fortsätta i den takt som efter bedömning är möjligt. Öppet vill han dock lösa invandringspolitiken med Socialdemokraterna. Han vill de närmaste året ta fram en hel riksdagsutredning om hur invandringspolitiken ska föras.

Ett samarbete med Miljöpartiet, som Annie Lööf vill ha, är inte aktuellt, enligt Moderatledaren. Skillnaderna mellan partierna är för stora.


Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Varning för snöstorm på Hawaii

Räknar med över 30 cm snö och stormbyar. "Resor bör begränsas till enbart nödsituationer."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Mer från Inrikes

Hotade skjuta vakt som krävde vaccinpass

Ska ha fått stolpe kastad mot sin mage.. Men ordningsvakten ville inte medverka i utredningen.0 

Nya M-kravet: Tvångsvaccinera alla barn i hela Sverige

Tuffa linjen.. Vill även införa särskilt straff för föräldrar "som vägrar" – och bekämpa "desinformation" om coronavaccineringen.0 Plus

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0