Ungern och Österrike stärker sitt samarbete som ett led i kampen mot coronapandemin. Ungerns utrikes- och handelsminister Péter Szijjártó t.v., Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz t.h.

Ungerns coronaplan: Stoppa viruset OCH invandringen

Publicerad 21 april 2020 kl 18.05

Utrikes. Ungern stärker nu sitt samarbete med grannlandet Österrike, som hittills lyckats kontrollera coronasmittan och successivt håller på att öppna upp samhället igen. Samtidigt hjälper Ungern länder på Balkan att hantera viruset, delvis för att de ska vara mer motståndskraftiga mot ytterligare massinvandring från Mellanöstern och Afrika, uppger MTI.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige har valt en coronapolitik som går ut på att inte stoppa smittan helt utan låta den spridas "långsamt" genom befolkningen. Samtidigt har Löfvenregeringen bestämt att asylinvandrare kan undantas inreseförbudet.

I Ungern vill man stoppa både viruset och invandringen till Europa. Landets premiärminister Viktor Orbán har tidigare påpekat att varje liv är värt att rädda mot det dödliga viruset som härjar i världen.

Grannlandet Österrike är ett av de europeiska länder som införde snabbast och hårdast restriktioner för att stoppa smittan. Nu har landet börjat öppna upp igen, och coronafallen har än så länge inte ökat.

På grund av smittan kommer Ungern och Österrike stärka sitt samarbete ytterligare. Detta för att mildra de negativa effekterna av coronapandemin och för att kunna återstarta ekonomin så snart som möjligt.

Det förklarade Ungerns utrikes- och handelsminister Péter Szijjártó efter ett videomöte med Österrikes utrikesminister Alexander Schallenberg idag.

Mellan de båda länderna finns ett bilateralt avtal som ska säkerställa ett obehindrat flöde av varor. Enligt Szijjártó är Österrike Ungerns "näst viktigaste handelspartner" och godstransporten mellan länderna är mycket viktig. Hittills har järnvägstransporterna fungerat väl även under smittan.

Trots coronaviruset har Ungern och Österrike också fortsatt diskutera de stora problem som EU står inför när det gäller invandring.

Szijjártó påpekar att de båda regeringarna tillsammans intar en "mycket snarlik hållning". Den ungerska ståndpunkten är fortfarande kompromisslös, att invandringen helt bör stoppas, "inte hanteras", enligt ministern.

– Det är delvis därför som Ungern hjälper länderna på västra Balkan i kampen mot coronapandemin, så att de bättre ska kunna förhindra en eventuell framtida invandringsvåg, säger han.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.