Ordkriget med Ungern
"Jag insisterar på att du ber om ursäkt för vad du har sagt", skriver Katalin Novák (t.v.) till den kontroversiella svenska S-politikern.

Ungerska ministerns öppna brev till Annika Strandhäll (S): "Jag är chockad" över ditt beteende

Publicerad 16 februari 2019 kl 19.45

Inrikes. Ungerns familjeminister Katalin Novák går i ett öppet brev till hårt angrepp Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Novák skriver att hon är "chockad" över Strandhälls Twitterutspel och kräver att den svenska S-ministern ska be om ursäkt till Ungern.

Gilla artikeln på Facebook

I det öppna brevet, som publicerats i den ungerska dagstidningen Magyar Hírlap, konstaterar Katalin Novák att hon "blev chockad" av att höra om hur Annika Strandhäll jämfört Ungerns politik med "30-talet" i Tyskland. 

Bakgrunden är Strandhälls Twitterkommentar om att det "osar 30-tal" om Ungerns familjepolitik.

"Det är oacceptabelt att du jämför Ungern med Nazityskland. Jag avvisar skarpt detta, i vårt lands namn", skriver Katalin Novák till Strandhäll.

Den kontroversiella S-politikerns utspel har redan fått den ungerska regeringen att kalla upp Sveriges Budapestambassadör Niclas Trouvé för att protestera.

Läs hela Katalin Nováks brev till Strandhäll

Familjeminister Katalin Novák påpekar själv det olämpliga med att en minister använder sig av Twitter för att föra fram sådana anklagelser.

"Som minister för familje- och ungdomsfrågor i Ungern avvisar jag starkt dina anklagelser. Det är också ovanligt och ovänligt att en medlem i en europeisk regering fördömer en annan europeisk regering för dess inhemska politik på ett sådant sätt och med en sådan stil, utan att åtminstone först informera om detta och använda de traditionella diplomatiska kanalerna."

Den ungerska familjeministern uppger sig vara "medveten om de ideologiska skillnaderna mellan oss, bland annat om de olika svar våra länder ger har på den demografiska kris som Europa står inför."

"Vi respekterar den svenska regeringens beslut, att ni anser att integrationen av invandrare och deras familjeåterförening är en topprioritet och att migration är ert svar på de demografiska utmaningarna."

Novák skriver till Strandhäll att hon också är "medveten om att din regering nyligen beslutat att förlänga gränskontrollerna med tre månader på grund av det fortsatta hotet mot den inre säkerheten i Sverige".

"Vi följer processerna i ditt land och även om vi inte delar ert tillvägagångssätt respekterar vi de svenska medborgarnas rätt att demokratiskt välja sina politiska ledare och regeringens frihet att fatta interna beslut på ett demokratiskt sätt. Det är vad vi erbjuder och kräver från våra partners."

I Ungern tror man på "starka familjer som grunden för vårt samhälle" och regeringen bedriver därför "en familjevänlig politik", understryker Katalin Novák.

"Ungerska medborgare har i flera val uttryckt att de vill och har rätt att stoppa illegal invandring vid våra gränser, att inte släppa in massorna av ekonomiska migranter utan istället ge ungerska kvinnor och män möjlighet att ha så många barn som de vill så snart som de vill", skriver hon.

Novák tar också upp att Stefan Löfven nyligen lyfte fram kampen mot "högerextremism" och nationalism som den viktigaste frågan inför valet till Europaparlamentet i maj. Detta samtidigt som svenska S själva samarbetar med Ungerns socialistiska parti, som enligt Novák har ett "nära samarbete" med högerextrema Jobbik.

"Om du är intresserad av Ungerns familjepolitik och åtgärderna i den nya handlingsplanen är jag beredd att presentera dem för dig personligen eller via ett detaljerat dokument till dig. Vår ambassadör i Stockholm är också lätt att nå för information", skriver familjeministern.

Hon ber Strandhäll att uttrycka sin kritik mot Ungern "i en anda av ömsesidig respekt"  och att klargöra och klargöra hur hon ser på det socialdemokratiska samarbetet med Jobbik i EU-parlamentet.

"Fram till dess insisterar jag på att du ber om ursäkt för vad du har sagt", avslutar Katalin Novák.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Carl Philip och Sofia har covid-19

Kungahuset bekräftar. "Prinsparet uppvisar lättare influensasymptom, men mår efter omständigheterna väl."0 

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.