Invandrarkravaller i Rinkeby

Upplopp och plundring i Rinkeby – polisen har skjutit varningsskott

  • Poliser som ska gripa efterlyst utsätts för stenkastning – skjuter varningsskott för att freda sig
  • Ett flertal bilar sticks i brand, butiker plundras – polis och brandkår upprättar brytpunkt
  • Hundratals poliser kommenderas till invandrartäta förorten: "Vi ska se till att ordningen återställs!"
Publicerad 20 februari 2017 kl 22.10
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det var under måndagskvällen mycket oroligt i den invandrardominerade förorten Rinkeby i Stockholm. Poliser utsattes för stenkastning, varningsskott avlossades, butiker plundrades, butiksägare misshandlades och flera bilar stacks i brand. Ett stort antal poliser sattes in för att stävja våldet.

Dela artikeln

English: Riots and looting in Stockholm

Oroligheterna inleds klockan 20:18 i samband med att en polispatrull ska gripa en efterlyst person vid tunnelbane­stationen i Rinkeby.

– Då dyker det upp ett antal personer som börjar kasta sten mot polisen. Poliserna känner sig trängda så de avlossar varningsskott. En polis träffas på armen av en kastad sten och det är oklart skadeläge just nu, berättar Lars Byström på Stockholms­polisen för Fria Tider.

Oroligheterna i stadsdelen fortsätter sedan under kvällen och rubriceras som våld mot tjänsteman och våldsamt upplopp. Kvart i tio meddelar polisen att minst en bil brinner.

– Vi biträder räddnings­tjänsten när de åker fram och kontrollerar en bilbrand, berättar Byström.

Bilder från platsen visar emellertid att ett flertal bilar står i lågor. Storstockholms brandförsvar vill inte svara på frågor om omfattningen av bränderna.

– Vi har ingen information om det alls, vi jobbar under polisen ute på plats, säger kvällens ledningsbefäl som inte vill uppge sitt namn.

Tjugo över tio bryter ytterligare ett våldsamt upplopp ut när mellan 30 och 40 personer går till attack mot polisen med bland annat stenar. Ingen ska ha kommit till skada i upploppet.

Ett mycket stort antal poliser, det uppges enligt en källa röra sig om hundratals, är på plats för att kväsa oroligheterna. En brytpunkt har upprättats strax utanför Rinkeby.

– Vi ska se till att ordningen återställs! förklarar Byström.

Kvart i elva meddelas att mellan sju och åtta bilar stuckits i brand i Rinkeby. Brandkåren släcker bränderna under polisskydd. Det kommer även larm om att en skola brinner, men det larmet visar sig vara falskt.

– Ibland ringer man till oss för att locka oss till en viss plats, förklarar Byström.

Framåt halv tolv-tiden tycks situationen ha lugnat ned sig. Inga bilar brinner, det regnar och Rinkeby är belägrad av poliser och brandmän och dussintals blåljusfordon.

– Vi har det hela under hygglig kontroll, säger Byström vid elvatiden.

Samtidigt framkommer uppgift om att butiker i Rinkeby plundrats och att en butiksägare misshandlats när han försökt ingripa mot plundrarna.

– Ägaren till en av de utsatta butikerna hade direktlarm hem till sig. När han åker till butiken blir han misshandlad, berättar Byström och förtydligar:/p>

– Han hade ett larm som kommer till telefonen. Så han åkte själv dit för att kolla upp vad som hände och då blev han misshandlad.

Utöver butiksägaren har ytterligare en person blivit misshandlad. Båda vårdas nu på sjukhus för sina skador och polis är på plats på sjukhuset för att förhöra dem.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.