Upprorsstämning mot regeringen efter att illegal invandrare dödade polsk soldat

Publicerad 9 juni 2024 kl 09.33

Utrikes. Den 28 maj knivhögg missnöjda illegala invandrare en polsk soldat genom stängslet mellan Vitryssland och Polen. Nu har soldaten dött av sina skador – och inom den polska försvarsmakten råder det råder upprorsstämning mot liberalen Donald Tusk och hans regering.

Dela artikeln

Gränsbevakningen i Polen har i sociala medier publicerat bilder på vapnet, ett hemmagjort spjut med kniv, som ska ha använts vid attacken.

"Vi är ledsna att behöva informera er om att en knivhuggen soldat från första pansarbrigaden har avlidit den 6 juni på eftermiddagen vid Military Medical Institute i Warszawa, omgiven av stöd från sin familj och soldater", hette det i ett skriftligt uttalande från den polska generalstaben på torsdagen.

Polens liberale premiärminister Donald Tusk uppgav i förra veckan att bevakningen av gränsen mot grannlandet utökats efter händelserna.

Sedan dess har regeringens militärpolis gripit polska soldater som skjutit varningsskott mot aggressiva illegala invandrare, skriver Remix News. Soldaterna misstänks för olagligt bruk av skjutvapen samt för framkallande av fara för annan.

Det är oklart om soldaterna faktiskt kommer att åtalas, men Donald Tusks hårda linje mot soldater som faktiskt försvarar gränsen, och inte bara poserar vid den, har redan väckt ont blod inom den egna försvarsmakten.

Robert Wyrostkiewicz, en journalist och soldat inom den polska armén, har publicerat en video på sociala medier som han medger är olaglig eftersom han inte fått tillstånd att släppa den.

"Men det må vara hänt. Vanliga soldater hölls i handbojor av militärpolis eftersom de hade mage att skjuta i luften för att avskräcka 50 illegala invandrare. Soldater har inte skjutvapen utan anledning, utan de finns där för att hjälpa dem att bevaka våra gränser och att kunna hålla sina ställningar vid behov”, säger Wyrostkiewicz i videon.


Nyheter från förstasidan

Här är romernas springnota på 82.000 kronor

Julbordet i Malmö var bara toppen av ett isberg. Visade sig ha begått en massa liknande bedrägerier – för miljonbelopp.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.