USA:s presidentval 2024

USA-oro för att Trump avslutar kriget i Ukraina

Publicerad 9 juli 2023 kl 10.03

Utrikes. En växande oro för att Donald Trump ska bli återvald som president gror nu inom det amerikanska etablissemanget. Bland annat finns "risken" att han avslutar kriget i Ukraina, rapporterar Expressen.

Dela artikeln

Den amerikanske toppgeneralen John Allens vill nu att Nato ska försöka förhandla fram en fred med Ryssland innan Trump eventuellt blir president.

– Han har sagt att han ska avsluta kriget på någon dag om han blir president. Det finns bara ett sätt att få slut på det så fort, och det är att ge upp en stor del av Ukraina, säger Allens.

Formellt fattas besluten om kriget av den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Allens konstaterar dock att det i praktiken är Nato, det vill säga Vita huset, som avgör hur kriget ska fortsätta.

Om Trump blir återvald har han i praktiken befogenhet att strypa det militära stödet till Ukraina. Till skillnad från exempelvis murbygget mot Mexiko, som Trump utlovade i valet 2016, är den praktiska utrikespolitiken något som presidenten själv bestämmer över.


Nyheter från förstasidan

L-toppen om Skärholmen: Behövs fler fritidsgårdar

"Gängens värsta fiende" Jan Jönsson kommenterar mordet. Åkessons svar: "Åk du till en fritidsgård och lek tjuv och polis."0 

Ekonominyheter

USA:s inflation fortsätter öka – mer än väntat

Vänder uppåt igen.. Börserna faller och förväntningarna på räntesänkningar minskar.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.