USA skickar fångar till tortyrfängelser

Publicerad 19 mars 2012 kl 19.18

Utrikes.Tortyr, sexuella övergrepp och elektriska chocker. Det är några av de våldshandlingar fångar får uppleva efter att ha skickats av amerikanska trupper till tortyrfängelser i Afghanistan.

Gilla artikeln på Facebook

I rapporten som släppts av Afghan Independent Rights Commission i samarbete med George Soros the Open Society Foundation visar dokumentation att fångar som skickats till afghanska fängelser på initiativ av amerikanska trupper löper stor risk att utsättas för våldsamma handlingar. De våldsamma handlingarna innefattar tortyr, sexuella övergrepp, elektriska chocker och även mentala trakasserier. I minst fyra fall har transfererade fångar blivit utsatta för våld av olika slag. Detta trots att Nato förra september ställde in transfereringar till vissa afghanska fängelser.

Den afghanska regeringen uppges vara medveten om problemen. Regeringen har vidtagit åtgärder vilka kritiker anser är otillräckliga för att få bukt med de människorättsliga problemen. Detta understöds av rapporten som visar att våldet fortfarande förekommer.

Det var inte mindre än 10 år sedan som USA startade krig med Afghanistan den sjunde oktober 2001, i syfte att bekämpa terrorismen. Kritiker till kriget menar att den aktuella situationen är omvänd - idag är det de amerikanska trupperna som terroriserar Afghanistan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Nyheter från förstasidan

HBTQ-jurister tar strid med Alternativ för Sverige

Högerparti kräver skadestånd för valsabotage. Specialister på sexuella avvikelser kallas in för att försvara vänsteraktivisterna.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Offspringtrummis vägrade ta vaccin – sparkas. Pete Parada får inte vara med i bandet längre.0