Wikileaks
Kan man lita på Obama? USA:s president Barack Obama och Japans premiärminister Shinzō Abe.

USA spionerade på Japan

Publicerad 31 juli 2015 kl 12.15

Utrikes. USA har i flera års tid spionerat på Japan, sin främsta allierade i Ostasien.

Gilla artikeln på Facebook

Avslöjandet gjordes idag av Wikileaks som släppt ett flertal dokument på sin hemsida, varav flera stämplats som "topphemliga", som avslöjar att den amerikanska underrättelsetjänsten NSA upprättat ett flertal rapporter över spionaget.

Spionaget har riktat sig mot den japanska regeringen samt de två japanska företagsgiganterna Mitsubishi och Mitsui. Bland annat har USA velat veta hur den japanska regeringen arbetar med klimatfrågor och tagit del av hemligstämplade uppgifter inför klimatförhandlingar med USA.

Enligt handlingarna ska USA även ha spridit uppgifterna vidare till andra västländer som Kanada, Storbritannien, Australien och Nya Zeeland.

2009 ska USA dessutom ha spionerat på Japan med anledning av en körsbärskonflikt mellan de båda länderna. Japan hade då infört ett importstopp för amerikanska körsbär, bakgrunden ska ha varit att importerade körsbär är en känslig politisk fråga i Japan där körsbär är en viktig nationalsymbol.

Wikileaks chefredaktör Julian Assange, som jagas av USA för sin roll i Wikileaks, kommenterade dagens avslöjande såhär:

"I de här dokumenten ser vi hur den japanska regeringen internt oroas över hur mycket eller lite de ska berätta för USA för att förhindra att de underminerar sitt klimatförslag eller sina diplomatiska relationer. Och ändå vet vi nu att USA hörde allt och läste allt, och skickade vidare de japanska överläggningarna till ledarna i Australien, Kanada, Nya Zeeland och Storbritannien. Lärdomen för Japan är denna: förvänta er inte att världens globala övervakningssupermakt uppträder med värdighet och respekt. Det finns bara en regel: Det finns inga regler".

Japan har än så länge inte kommenterat dagens avslöjande som gjordes sent under eftermiddagen, japansk tid, rapporterar AP.

USA har tidigare avslöjats med att spionera på bland annat Tyskland och Frankrike, avslöjanden som ansträngt relationerna mellan Europa och USA.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.