USA vill plötsligt få Ukraina att fredsförhandla

Publicerad 6 november 2023 kl 11.56

Utrikes. Efter att Israel fått problem försöker USA och supermaktens underlydande i Europa nu förmå Ukraina att gå med på fredssamtal med Ryssland.

Dela artikeln

Fria Tider rapporterade i oktober om hur Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder berättat att USA satte stopp för de fredsförhandlingar som hölls mellan Ukraina och Ryssland i början av kriget.

Men nu har det plötsligt blivit helt annat ljud i skällan, rapporterar NBC News. Nu pratar företrädare för USA och europeiska länder "i tysthet" med den ukrainska regeringen om att fredsförhandla med Kreml.

USA har skickat motsvarande biljonbelopp i stöd till Ukraina under kriget. Stödet har dock fått allt mer kritik efter att Israel attackerades av Hamas den 7 oktober. På grund av det politiska lobby- och donationssystemet i USA sätter amerikanska politiker Israel framför alla andra länder i världen, och nu vill man att pengarna och vapnen ska gå dit istället.

Samtidigt har västerländska medier plötsligt börjat rapportera kritiskt om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och måla upp bilden av att Ukraina inte har någon chans emot Ryssland. En rapportering som var helt otänkbar fram till för en månad sedan.

I en uppmärksammad artikel i tidskriften Time från förra veckan uppges Zelenskyjs närmaste medarbetare kritisera honom för att han vägrar inse att loppet är kört och att det är dags att fredsförhandla.

– Han lurar sig själv. Vi har slut på alternativ. Vi vinner inte. Men försök berätta det för honom, påstås en person som beskrivs som en av Zelenskyjs allra närmaste medarbetare säga.


Nyheter från förstasidan

Här river de tiggarlägret

"Vissa talar, andra agerar." Anordnade "städdag" i ökänt romskt läger i Järfälla kommun.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.