Gerhard Schröder var Tysklands förbundskansler mellan 1998 och 2005.

USA torpederade fredsavtal i Ukraina

Publicerad 22 oktober 2023 kl 10.03

Utrikes. Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder avslöjar nu att Vita huset inte "tillät" Volodymyr Zelenskyj att gå med på de kompromisser som Ryssland krävde för att avsluta sin militära offensiv redan i mars 2022. Fredsförhandlingarna blev därför mest en teater, enligt Schröder, som själv satt med vid förhandlingarna.

Dela artikeln

I en intervju som publicerades av den tyska tidningen Berliner Zeitung på fredagen säger Schröder att han ombads att hjälpa till att medla i fredsförhandlingarna i mars 2022 mellan ukrainska och ryska tjänstemän i Istanbul.

Han sa att även om representanter för den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj var öppna för att göra eftergifter i sådana nyckelfrågor som att avsäga sig försöken att gå med i Nato så "gick ukrainarna inte med på fred eftersom de inte fick göra det. De var först tvungna att fråga amerikanerna om allt de diskuterade.”

Ryska tjänstemän har upprepade gånger hävdat att USA och andra västerländska länder pressat Zelenskyjs regering att vägra gå med på en fredsuppgörelse. Schröder bekräftade i huvudsak det påståendet i intervjun med Berliner Zeitung.

– Mitt intryck: Ingenting kunde hända eftersom allt annat beslutades i Washington, säger han i intervjun.

Den före detta kanslern beskrev Washingtons strategi som "fatal" och sa att den resulterade i närmare band mellan Ryssland och Kina.

– Amerikanerna tror att de kan hålla ryssarna nere, säger Schröder.

– Men nu är det så att två aktörer, Kina och Ryssland, som möter motstånd från USA, går samman. Amerikaner tror att de är starka nog att hålla båda sidor i schack. Enligt min ödmjuka åsikt är detta ett misstag. Se bara hur sliten den amerikanska sidan är nu. Titta på kaoset i kongressen.

Washingtons allierade i Västeuropa "misslyckades" med att ta tillfället i akt att driva på för fred i mars 2022, sade Schröder. Vid den tiden, tillade han, var Volodymyr Zelenskyj öppen för att kompromissa om Krim och utbrytarterritorierna i Donbassregionen.

Sedan dess har hundratusentals soldater dödats när västerländsk militärhjälp förlängt konflikten. Putin uppskattade tidigare denna månad att bara den ukrainska sidan förlorade över 90.000 soldater i den misslyckade motoffensiven som började i juni, medan Ryssland är förteget om sina egna förluster.

– Vapenleveranserna är inte en permanent lösning, men ingen vill diskutera saken, säger Schröder.

– Alla är låsta i sina skyttegravar. Men hur många fler människor måste dö? Det är lite som Mellanöstern. Vilka är offren på ena sidan och på den andra? Stackars människor som förlorar sina barn.

Schröder anser att endast Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz kan återuppliva fredssamtalen i Östeuropa.

– Scholz och Macron borde faktiskt stödja en fredsprocess i Ukraina eftersom det inte bara är en amerikansk fråga, utan framför allt en europeisk fråga, säger han.

– Varför kombinerade inte Scholz och Macron vapenleveranserna med ett erbjudande om att prata? Macron och Scholz är de enda som kan prata med Putin.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.