Peace & love
Vänsterextrema Expo har varit medarrangör för Peace & Love.

"Utländska män" gick till attack mot flickor på antirasistisk festival

Publicerad 11 juli 2016 kl 15.15

Inrikes. En anmäld våldtäkt, ett misstänkt våldtäktsförsök och en rad fall av sexuella ofredanden. Så lyder polisens facit efter festivalen Peace & Love i Borlänge. Tre män greps men släpptes eftersom de uppgav sig vara minderåriga.
– De beskrivs som utländska män, säger polisen Stefan Dangardt om gärningsmännen.

Gilla artikeln på Facebook

Redan under den antirasistiska festivalens första dag på torsdagen anmäldes flera fall av sexuellt ofredande och på fredagen våldtogs en kvinna mitt i publikhavet under en konsert.

Vågen av sexuella övergrepp fortsatte sedan under helgen.

– På lördagen anmäls det våldtäktsförsök alternativt sexuellt ofredande i publikhavet ungefär vid midnatt. Dessutom anmäldes sex stycken sexuella ofredanden, säger polisens presstalesman Stefan Dangardt till Fria Tider.

Tre misstänkta greps misstänkta för sexuellt ofredande.

– Men gripandet blev senare hävt, framför allt på grund av deras ungdom. De är i alla fall identifierade som misstänkta och gripna på platsen men senare släppta, säger Stefan Dangardt.

Rör det sig om ensamkommande flyktingbarn?
– Det är väl en akademisk fråga om man kommit ensam eller i sällskap till Sverige men de beskrivs som utländska män, enligt de signalement som angetts.

Gäller det även de som gripits?
– Jag hittar faktiskt inte uppgifterna om närmare detaljer på de misstänkta. Men man kan beskriva dem som utländska män.

Utländska män som släpptes eftersom de var minderåriga?
– Jag har inte åldersuppgifterna på dem. När jag försöker titta i de här anmälningarna är de åtkomstskyddade, vilket betyder att inte ens jag kan se dem.

Enligt Stefan Dangardt rör det sig bland annat om det tillvägagångssätt som tidigare beskrivits på svenska festivaler: grupper av män som omringar sina offer.

– Men det finns också exempel på ensamt agerande.

Arrangörerna bakom Peace & Love, som ofta har betonat sitt ställningstagande mot så kallad rasism och samarbetat med vänsterextrema Expo, kände sig i lördags tvungna att läxa upp sina manliga besökare.

”Killar, skärp er nu för fan! Det handlar om att det ska vara kul för ALLA att gå på festival”, skrev arrangörerna.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.