Coronabidrag till utlandet
Kulturminister Amanda Lind (MP).

Utländska konstnärer beviljas coronabidrag från Sverige

Publicerad 29 juni 2020 kl 16.07

Inrikes. Flera konstnärer, artister och andra kulturarbetare som inte bor i Sverige eller ens är svenska medborgare har beviljats krisstöd från Sverige med anledning av coronapandemin. Det kan Fria Tider avslöja idag.

Gilla artikeln på Facebook

I april i år beslutade regeringen att spendera en miljard skattekronor på ett "akut stöd" till idrotts- och kulturlivet med anledning av coronapandemin.

"Just nu krävs att stöd kan ges så långt så möjligt för att Sveriges kultur- och idrottsliv inte ska gå under som en konsekvens av covid-19", skrev Socialdemokraternas kulturpolitiska talesman Lawen Redar i en debattartikel.

En viss andel av skattemiljarden tilldelades Konstnärsnämnden som fick i uppgift att dela ut ett så kallat "krisstipendium" till kulturarbetare som drabbas av minskade intäkter på grund av pandemin. Tidningen Expressen uppmärksammade förra veckan att bland dem som beviljats ekonomiskt stöd finns flera välbeställda artister som Lisa Ekdahl, Jill Johnson, Markus Krunegård och Benhamin Ingrosso – kändisar som omsätter flera miljoner varje år.

Krisstipendiumet uppgår till mellan 15.000 och 50.000 kronor och delas ut i form av ett skattefritt bidrag. Sammanlagt har närmare 2.000 personer fått ta del av bidragspengarna.

Försvinner utomlands
Men en genomgång av hela listan, som Fria Tider låtit göra, visar att inte alla kulturarbetare som fått det eftertraktade stipendiet bor i Sverige. Flera av dem är svenskar som officiellt flyttat utomlands, men trots det får ta del av coronastödet.

Bland bidragstagarna finns bland andra en bildkonstnär som lämnade Sverige 2018 för att numera bo och arbeta i Köpenhamn, en skådespelare som enligt Skatteverket utvandrade till Finland 2016 samt en musiker som flyttade till Norge 2014.

En fjärde bidragstagare, som fått 50.000 kronor från Konstnärsnämnden, bor enligt sin ansökan i en by på gränsen mellan Österrike och Ungern. Han är emellertid fortsatt folkbokförd i Sverige, trots att han inte bor här.

Två av dem som finns med på listan över stipendiater är kvinnliga danska musiker som inte bor i Sverige och aldrig varit svenska medborgare. Trots det har de beviljats bidrag på 50.000 respektive 15.000 kronor. De båda musikerna har emellertid tidigare bott i Sverige, men därefter flyttat tillbaka till sitt hemland.

Sammanlagt handlar det om ett tiotal av de beviljade bidragen som går till personer bosatta utomlands. Fria Tider söker Konstnärsnämnden för kommentar.

Se vilka kulturarbetare som får coronabidrag där du bor


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.