Coronabidrag till utlandet

Konstnärsnämnden: Måste inte bo i Sverige för att få coronastöd

Publicerad 30 juni 2020 kl 17.20

Inrikes. Det är inget krav att konstnärer som får coronabidrag ska bo i Sverige. Det berättar Pernilla Högström, enhetschef på Konstnärsnämnden, för Fria Tider.
– Vi stöttar konstnärskap som äger rum inom Sveriges gränser eller på det svenska språket, förklarar hon.

Gilla artikeln på Facebook

Igår skrev Fria Tider om att Konstnärsnämnden delat ut coronastöd, så kallat "krisstipendium", till konstnärer, artister och andra kulturarbetare som inte bor i Sverige eller ens är svenska medborgare.

Konstnärsnämnden är en statlig myndighet under Kulturdepartementet. Här arbetar Pernilla Högström som enhetschef för stipendier och bidrag. När Fria Tider pratar med henne hänvisar hon till förordningen om statsbidrag till konstnärer.

– Statsbidrag får lämnas till en yrkesverksam konstnär som: 1. Har sin konstnärliga verksamhet i Sverige. 2. Skriver på eller översätter till svenska, eller: 3. Vistas tillfälligt i landet inom ramen för ett internationellt utbyte, läser hon innantill ur förordningen.

– Det finns inget i förordningen som säger att man måste vara svensk medborgare, utan vi stöttar konstnärskap som äger rum inom Sveriges gränser eller på det svenska språket, förtydligar hon.

En konstnär som bor utomlands, men arbetar i Sverige eller med det svenska språket, kan därför få bidrag från myndigheten, även om denne inte är svensk. Högström påpekar att det alltid är så myndigheten arbetar när den delar ut bidrag.

– Det gör vi året om, alltid, när vi fördelar stipendier och bidrag, och det gjorde vi även med krisstipendiet, berättar Pernilla Högström.

– Vi ger bidrag året om och det kan vara till någon som är bosatt i Berlin men har mycket av sin konstnärliga verksamhet i Sverige.

Totalt har Konstnärsnämnden delat ut 70 miljoner kronor i krisstipendier under coronapandemin. Förra veckan beslutades att myndigheten ska dela ut ytterligare 20 miljoner kronor i coronabidrag till kulturarbetare.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0