Utlandssvenskar kan rösta idag

Publicerad 31 juli 2014 kl 12.08

Inrikes. Från och med torsdagen får svenskar som bor eller befinner sig i utlandet börja brevrösta. I slutet av veckan kan alltså de första rösterna till riksdagvalet 2014 börja trilla in till Valmyndigheten och valnämnden i de olika kommunerna.

Dela artikeln

Som svensk bosatt i utlandet har man rösträtt i riksdagsvalet om man uppfyller rösträttsreglerna. Däremot får man inte rösta i valen till landstings- och kommunfullmäktige.

Omkring två månader före valdagen skickar Valmyndigheten ut ett utlandsröstkort och brevröstningsmaterial till alla utlandssvenskar. Utlandsröstkortet är anpassat för utlandssvenskar och kan användas både vid brevröstning men också vid förtidsröstning på exempelvis ambassad eller konsulat.

Att vara utlandssvensk innebär att man som svensk medborgare har utvandrat från Sverige. Man ska också någon gång ha varit folkbokförd i Sverige. Rösträtten för utlandssvenskar gäller i tio år från det att man flyttat utomlands och efter de första tio åren är det upp till var och en att anmäla sig för en ny tioårsperiod.

När man brevröstar från utlandet får man tidigast skicka sin röst 45 dagar före valdagen. För att rösten ska räknas måste den komma fram i tid till rösträkningen och ha varit postad utomlands. Alltså är en utlandsröst som är postad i Sverige inte giltig.

Eftersom rösterna måste hinna transporteras hem innan valdagen avslutas röstningen tidigare utomlands än hemma i Sverige. Det gör också att röstningen avslutas vid olika tidpunkter i olika länder så att de hinner fram i tid.

Om man som utlandssvensk däremot befinner sig i Sverige vid tiden kring valet och vill rösta där man är behöver man ett dubblettröstkort. Det kan man exempelvis få av Valmyndigheten eller av kommunen. Med ett dubblettröstkort är det fritt fram att rösta i Sverige, förutsatt att man finns i röstlängden.

Från och med den 21 augusti kan man förtidsrösta på plats i röstningslokaler utomlands. De flesta ambassader, konsulat och honorärkonsulat anordnar röstmottagning, dock inte alla. Det är därför viktigt att ta reda på var man kan rösta.

Mer information om hur du röstar från utlandet finns på Valmyndighetens webbplats.


Här får han plötsligt nog av PK-propagandan. "En vän till mig betalar numera beskyddarpengar för att sonen inte ska bli attackerad på väg till skolan."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Cyklon drar in från Polen

Ovädret sätter punkt för högsommaren. "Dagarna med 25–30 grader är borta".0 

Ekonominyheter

Arbetslösheten närmar sig 10 procent

Dystra siffrorna.. Nu räknas 559.000 personer som arbetslösa i Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Nya siffrorna från Migrationsverket. Fortfarande inga tecken på minskad invandring – efter nästan tre år av "paradigmskifte".0 

Mer från Inrikes

300 år gammal urskog brinner i Norrbotten

"Det kan ju se tråkigt ut i hundra år".. I relation till naturreservatet är branden dock inte enorm.0 

Tysk demokrati: Husrannsakan hos samma AFD-politiker – 22 gånger

"Det här är riktad terror mot oppositionen".. Genomsökte även AFD-politikerns dementa mors rum på äldreboendet och förhörde henne.0 

Zelenskyj backar från lag om korruption – när parlamentet är på sommarlov

Påstås ge upp tidigare planerna.. Men den motvilliga reträtten öppnar för kryphål – under semestern.0 

EU hotar införa nytt förbud mot bensin- och dieselbilar – redan 2030

Kan träda i kraft om bara fem år.. Kommissionen väntas presentera det formella förslaget i slutet av sommaren. 0 

Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut. Levde för 3,2 miljoner år sedan. 0 

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Hulk Hogan är död. Amerikanska wrestlingikonen har avlidit efter hälsorykten.0 

Björn Skifs har fått pannlobsdemens – avslutar karriären. Kliver av scenen efter över 60 år i rampljuset.0