Två poliser håller fast den handbojade 48-årige afghanen för fotografering på Västberga polisstation i Stockholm. Han använde kniven till höger när han hotade skära halsen av sin ex-fru.

UTVISAD flerfaldigt dömd hotade skära halsen av ex-frun – FÅR STANNA i Sverige

Publicerad 23 oktober 2020 kl 20.22

Inrikes. En 48-årig afghansk hustrumisshandlare, som tidigare utvisats från Sverige, får nu stanna i landet. Anledningen är att han beviljats uppehållstillstånd på anknytning till sin före detta fru och deras gemensamma sjuåriga son, som han upprepade gånger misshandlat och hotat till livet. Det beslutade Svea hovrätt idag.

Gilla artikeln på Facebook

48-åringen kommer till Sverige från Afghanistan 2011 och ansöker om asyl. Här träffar han en kvinna från Iran som han får en pojke tillsammans med 2013. 48-åringen får emellertid avslag på sin asylansökan och skickas tillbaka till Afghanistan.

Efter nio månader i hemlandet får mannen komma tillbaka till Sverige, nu med anknytning till den iranska kvinnan och deras gemensamma son. Men relationen är våldsam, den afghanske mannen misshandlar sin fru vid flera tillfällen och ska enligt vittnen även ha gett sig på parets gemensamma son. När kvinnan vill avsluta relationen går han inte med på det utan fortsätter att söka upp och hota henne.

Två gånger, 2014 och 2015, ansöker kvinnan om kontaktförbud mot sin före detta man. Båda gångerna avslår domstolen hennes önskemål. Afghanen "har inte tidigare dömts för brott mot närstående. Det finns inte heller i pågående utredning någon bevisning som stöder målsägandens uppgifter", skriver domstolen i båda sina beslut.

Misshandlad på gatan
I juli 2015 larmas en polispatrull till en adress i södra Stockholm med anledning av att ett flertal vittnen sett hur den afghanske mannen misshandlat sin före detta fru, inför ögonen på deras då tvååriga son, ute på gatan.

– Jag är afghan, skriker mannen till kvinnan.

– Jag ska döda dig och hela familjen!

När den första polispatrullen kommer till platsen gör afghanen klart för dem att han inte tänker följa med till polisstationen frivilligt. Poliserna får intrycket att hans beteende är kopplat till en så kallad "hederskultur", och att mannen anser att konflikten ska skötas inom familjen. Poliserna tvingas kalla på förstärkning och de fyra poliserna hjälps åt att sätta handbojor på och gripa mannen.

Senare samma höst döms den afghanske mannen till 50 dagsböter för ringa misshandel. Han frikänns från anklagelsen om olaga hot.

Skyddat boende
Efter domen ansöker kvinnan, för tredje gången, om kontaktförbud mot mannen. Hennes begäran avslås. Domstolen konstaterar att afghanen dömts för ringa misshandel mot kvinnan, men friats från åtalspunkten olaga hot. "Däremot ger pågående utredning för närvarande inte tillräckligt stöd för ansökan", heter det i domen.

Bötesstraffet avskräcker emellertid inte den afghanske mannen som fortsätter att förfölja sin exfru. Via socialtjänsten får hon en tid hjälp med skyddat boende.

Men afghanen lyckas hitta kvinnan och slår sig in i hennes lägenhet genom att krossa en fönsterruta. Det är blod i hela lägenheten efter händelsen. Efter det flyr han till Tyskland där han grips och skickas tillbaka till Sverige. Han döms återigen för brott. Skadegörelse. 110 dagsböter.

I maj 2019 grips afghanen återigen för att ha misshandlat sin exfru. Bland annat har han tagit struptag på henne så hon fått svårt att andas, samt tagit tag i hennes hår och dunkat hennes huvud i väggen. Han döms till två fall av misshandel till skyddstillsyn och 80 timmars samhällstjänst.

Enligt kvinnan fortsätter mannen att hota och misshandla henne. Under våren 2020 förföljer han henne bland annat i kollektivtrafiken, och slår henne medan han tittar in i en övervakningskamera.

– Han sa fuck you till övervakningskameran och pekade finger mot den, berättar kvinnan.

Afghanen förklarar för sin före detta fru att lagarna är skrattretande i Sverige och att han inte är rädd att åka fast. En ung kvinna som blir vittne till misshandeln försöker ingripa, men blir skrämd när mannen höjer handen och hotar henne med stryk.

"Allahu akbar"
I juni i år larmas polisen återigen till kvinnans bostad. Denna gång har mannen tagit sig in i hennes hem, tagit struptag på henne, slitit fram en kniv och hotat skära halsen av henne medan han skrikit "Allahu akbar". Kvinnans utsaga får stöd av såväl vittnen som läkarutlåtande då hon blivit rispad på halsen.

– Han sa att han skulle döda mig. Han tog en kniv och höll den nära min hals, den rispade mig och han sa att han skulle döda mig, berättar kvinnan i förhör.

Den gemensamma sjuåriga sonen har emellertid gått emellan och stoppat sin pappa. Därefter har mamman och pojken lyckats fly in till en granne som larmat polisen.

Tre poliser lyckas gripa den våldsamme afghanen. När han förs iväg av poliserna tittar han mot sin före detta fru och riktar ett sista hot till henne, inför poliserna.

– Nästa gång när jag får chansen! skriker han.

"Min upplevelse av den misstänkte är att han vid vårt ingripande är fullkomligt 'svart' i blicken - helt mållåst på målsäganden [...] och svårligen kan besinna sig i stunden. Hans beteende var utmärkande genom den stor aggressivitet han utstrålade - ej att förväxla med en psykos", skriver en polis i sitt avrapporterings-PM efter händelsen.

En socialsekreterare, som bland annat hjälpt den misshandlade kvinnan med skyddat boende, ber polisen framföra till åklagaren att den afghanske mannen "inte gör något här" (i Sverige red. anm.) och att han bara "driver runt". Åklagaren borde försöka få mannen utvisad från Sverige, menar socialsekreteraren.

Tio månaders fängelse
I augusti i år väcks återigen åtal mot den 48-årige afghanen. Kammaråklagare Mirna Lelic vill få honom dömd för försök till mord.

Afghanen har försökt ta livet av sin ex-fru "genom att strypa henne med båda händerna samt trycka en kniv mot hennes hals och fälla uttalanden med innebörd att hon ska dödas", skriver hon i sin stämningsansökan.

Åklagaren vill dessutom få honom utvisad ur Sverige.

Men Södertörns tingsrätt håller inte med. Den anser inte att det är styrkt att mannen verkligen försökt skära halsen av kvinnan. Domstolen nöjer sig därför med att i augusti i år döma mannen till åtta månaders fängelse för misshandel av normalgraden samt olaga hot. Han ska dessutom betala 20.000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Eftersom afghanen har beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige med anknytning till sin före detta fru och deras gemensamma son krävs enligt lagen "synnerliga skäl" för att utvisa honom. Det anser domstolen inte finns.

"Enligt tingsrätten kan sådana skäl inte anses föreligga. Tingsrätten avslår därför åklagarens begäran om utvisning", skriver domstolen i sin dom.

Domen överklagas till Svea hovrätt och idag kom så hovrättens dom. Hovrätten skärper påföljden till tio månaders fängelse, men slår i övrigt fast tingsrättens dom. Den afghanske mannen får därför stanna i Sverige.

Den iranska kvinnan och hennes son lever numera med skyddade personuppgifter i Sverige.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.