Ur en kritiserad reklamfilm från SAS år 2020.

Var tionde är afrikan i svensk tv-reklam

Publicerad 15 november 2021 kl 18.54

Media. En ny studie visar att afrikaner är kraftigt överrepresenterade jämfört med andra grupper när det gäller att synas i svensk tv. Nu klagar forskarna på att de viktiga resultaten i studien mörkas av medier som SVT, som istället vill tjata om att många vita människor syns i rutan.
 "Vilket närmast är en självklarhet i ett land där så där tre av fyra personer är vita", skriver forskarna.

Gilla artikeln på Facebook

Den senaste tiden har en stereotyp bild satt sig av kulturmarxistiska reklammakare och journalister som brinner för att skildra afrikanska män i sexuella förhållanden med blonda kvinnor.

I en pionjärstudie av vilka som syns på bästa sändningstid i SVT1 och TV4 visar det sig att vissa minoritetsgrupper syns i större utsträckning än sin andel i befolkningen. Och det är framförallt just svarta som syns mer än sin befolkningsandel i tv-reklam och tv-journalistik, enligt studien från Institutet för Mediestudier.

I tv-reklamen är så många som vart tionde ansikte svart. Detta samtidigt som den antagna andelen svarta i befolkningen snarare landar på 3–4 procent.

"Reklammakarna har uppenbarligen bestämt sig för att svarta ansikten är bra att ha med", konstaterar forskarna.

Läs också: "Mångfald" i varannan svensk reklamfilm

Afrikanerna är överrepresenterade rent numerärt på bästa sändningstid i svenskproducerade medier, medan andra grupper ligger närmare sina befolkningsandelar. Personer som i studien utseendemässigt kategoriserades som att ha bakgrund i Mellanöstern var dock underrepresenterade jämfört med sin befolkningsandel.

Andelen icke-vita som syns i rutan är större i TV4 än i SVT.

När det gäller mediebolagen själva lyser dock "mångfalden" med sin frånvaro. Forskarna har undersökt de tio största mediekoncernernas högsta nivåer, styrelser och vd:ar. Den visar att ytterst få av dem är utlandsfödda. Endast en styrelseledamot är född utanför Europa. Av de många svenskfödda befattningshavarna har endast en person två utlandsfödda föräldrar. När forskarna undersökte bakgrunden hos de ansvariga utgivarna för det största nyhetsorganet inom de tio koncernerna hittade endast en utlandsfödd person.

Institutet för mediestudiers föreståndare Lars Truedson och Sayaka Osanami Törngren, docent på Malmö universitet, riktar nu kritik mot att den de viktiga resultaten i den aktuella studien inte uppmärksammas i svenska medier – "trots trots att de haft tillgång till både studien och till tydliga vinklar i pressmeddelande".

"De här resultaten i tv-undersökningen tycker vi är intressanta. Men de valdes bort när SVT:s Kulturnyheterna och SR:s Kulturnytt intervjuade oss om saken. Då talas det bara om att vita är mest förekommande, vilket närmast är en självklarhet i ett land där så där tre av fyra personer är vita. Att svarta däremot syns så pass ofta är nog mer intressant för publiken. Tror och tänker vi. Men det får public service-publiken inte veta. Hittills har vi bara hittat den uppgiften i Journalistens rapportering", skriver de i Dagens Media.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.