Varannan italienare röstar nationalistiskt

Publicerad 28 oktober 2019 kl 16.09

Utrikes. Det blev storseger för Lega-partiledaren och Italiens tidigare inrikesminister Matteo Salvini i landets regionval på söndagen. Nationalistiska partier vann nästan hälften av rösterna, enligt Svenska Yle.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i år förlorade den invandringskritiske och nationalistiske Matteo Salvini regeringsmakten i Italien. Men han och hans parti är knappast uträknade ur landets politik.

I det första regionvalet i Umbrien i Italien igår fick Lega Nord cirka 38 procent av rösterna.

Tillsammans med det värdekonservativa partiet Italienska bröder (Fratelli d’Italia), som fick tio procent, kammade de tillsammans ihop närmare hälften av alla röster.

Enligt Svenska Yle ska valet inför söndagen ha beskrivits som en "temperaturmätare" på hur det politiska läget och opinionen just nu är i landet. Valresultatet sägs visa att den så kallade extremhögern sopade mattan med övriga partier. Valet visar också, menar Yle, att delar av det italienska folket, tillsammans med väljare i bland annat Ungern, vill se en nationalistisk "politikerklass" styra Europa.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Trumps handelspolitik kommer till Europa, skriver Dan Ahlmark. Den politiska globalismen kan bli nästa område som omdanas.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Studie: Afrikaner härstammar från okänd art. Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater.0 Plus

Forskarlarmet: Svenska politiker struntar helt i gifterna i dricksvattnet. Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0