Varannan kontrollerad invandrare fuskade sig till pension

Publicerad 10 juni 2021 kl 18.13

Inrikes. Pensionsmyndigheten gjorde en stickprovskontroll på invandrare från Bosnien som ansökt om allmän pension i Sverige. Resultatet är hårresande.

Gilla artikeln på Facebook

Myndigheten har i en kontroll baserad på drygt 300 stickprov granskat eventuell förekomst av utlandspension och om denna ingår i myndighetens beslut om utbetalning.

Stickproven har riktats mot ansökningar om allmän pension där den som söker har angivit att de saknar pension från annat land. I kontrollen har fokus varit på personer som invandrat från nuvarande Bosnien och Hercegovina.

– Vi valde att inleda med just detta land då många invandrade till Sverige i arbetsför ålder vilket gör att vi antar att man kan ha pension från sitt hemland. Pensionen från hemlandet behöver man redovisa i sin ansökan och det har man inte gjort i tillräcklig omfattning, säger Magnus Rodin som är chef för Pensionsmyndighetens produktionsavdelning, i ett pressmeddelande.

Kontrollen visar att mer än vartannat stickprov, 167 av 316 ärenden, innehöll beslut som har fattats på felaktig grund. Kontrollen har lett till återkrav om 4,4 miljoner kronor i felaktiga utbetalningar och 34,3 miljoner kronor i stoppade framtida felaktiga utbetalningar.

Nu utvidgas kontrollerna till att granska pensionsansökningar som kan misstänkas vara felaktiga där fokus ligger på andra länder.

– Det är viktigt att man inte glömmer bort eventuell pension från andra länder när man ansöker om allmän pension i Sverige. Det är också bättre att informera oss om man tror att det kan ha blivit fel så att inte ett eventuellt återkravsbelopp växer sig onödigt stort, säger Magnus Rodin.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0