FÖR KRISTEN. Statyn "Guds hand" av Carl Milles har tagits bort.

Västerås rensas på kända statyer när park "avkristnas"

Publicerad 10 april 2021 kl 16.00

Inrikes. Parkområdet Lövudden utanför Västerås ska "avkristnas". Därför har bland annat statyn "Guds hand" av den världsberömde svenske skulptören Carl Milles tagits bort från parken. Det rapporterar Sveriges radio.

Gilla artikeln på Facebook

Lövudden utanför Västerås har använts för lägerverksamhet av Kristliga föreningen av unga människor (KFUM) sedan 1928. Under 1930-talet anlade KFUM idrottsanläggningar och vandrarhem på området.

Under 1950-talet dekorerades parken med tre statyer skapade av de två världsberömda svenska skulptörerna Carl Eld och Carl Milles, "Löparna" och "Ansgar" av Eld samt "Guds hand" av Milles. Två av statyerna med en tydlig kristlig anknytning.

Men efter att KFUM sålt parken vill den nye ägaren att den "avkristnas". Därför har de tre statyerna tagits bort, och ska säljas på auktion. Det är något som Mikael Mogren, biskop i Västerås stift, reagerar på.

– Jag tycker det är konstigt att den typen av viktiga landmärken inte är säkrade i det offentliga, säger han till SR.

Mogren har nu startat en insamling för att försöka köpa tillbaka statyn från den nya ägaren så statyn kan bli kvar i Västerås.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Åkesson: Vi ska bli hårdare än Danmark

Lovar tuffare tag mot invandring än grannlandet. "Vi behöver en ännu striktare politik eftersom vi har mycket större problem."0 

Ekonominyheter

Teskedsorden mörkar sin egen konkurs

Ingen information på hemsidan.. Interna kritiken: "En organisation med ryggrad står för den sits man har satt sig i".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.